Reggel kevésbé ártalmas a szoli és a napsütés

...de ki fog reggel 7-kor napozni?

A napozás veszélyeire már számos alkalommal felhívták kutatók a figyelmünket - van azonban egy "kiskapu", amit nem árt kihasználni, ha nem akarunk lemondani a napról.

2011.10.25 14:25ma.hu

Sajnos, manapság nem a legkifizetődőbb dolog a napozás. Az emberek délelőtt kevésbé mennek napra, a dél körüli és délutáni órákban keverednek inkább a vízpartra, vagy fekszenek ki a kertbe. Pedig éppen ez az, amit nagyon rosszul tesznek, hiszen a délutáni napozás mintegy ötszörösére emeli a bőrrák kockázatát.

Ellenben ha reggel napozunk, sokkal jobban járunk - kutatók szerint a protein, melyet az ultraibolya sugarak által okozott roncsolódást csökkenti a szervezetünkben, sokkal aktívabb a reggeli órákban.

Tehát a napozás természetes napfényben és a szolárium is biztonságosabb lehet, ha még bőven ebédidő előtt használjuk.

Mindezt egereken végzett kísérlet is bizonyította, náluk azonban a reggeli napsugarak bizonyultak ötször olyan károsnak, mint a délutániak: csakhogy az egerek testének "órája" fordított, ezért az eredmények ellenkezője igaz az embereknél.

Az emberek esetében az úgynevezett XPA protein szintje - mely a napsugarak általi károsodást tompítja - reggel 7 óra körül a legmagasabb. Vagyis, ha reggel, illetve délelőtti órákban napozunk, az csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ennek ellenére azonban a kutatók továbbra is azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék a szoláriumot és a napégést a nap minden szakaszában, ha igazán biztonságban akarják érezni magukat a bőrrákkal szemben.

Nem könnyíti meg a dolgukat, hogy manapság divat a barna bőr - a barnulás legbiztonságosabb módja mégis az önbarnító spray-ek és krémek használata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.