Jutalomnak érzékelik a napozást

Megdöbbentő dolgok zajlanak az agyban szoláriumozás közben

A gyakori napozda-használókban olyan agyi változások történnek, amely hasonló ahhoz, amikor valaki alkohol- vagy drogfüggő - állítja egy új tanulmány.

2011.08.17 08:30ma.hu

Még egy ellenérv a szolárium ellen: kutatók felfedezték, hogy azoknál, akik rendszeresen látogatják a szoláriumot, olyan agyi változások mutathatók ki, melyek az alkohol- és drogfüggéshez hasonlók. Vagyis, lényegében a szoláriumozás függővé is tehet.

Sajnos, ma is igen sokan nem tudnak lemondani róla, Amerikában közel 30 millióan használják a napozdát annak ellenére is, hogy egészségtelen hatása immár senki előtt nem titok, és lehetetlen nem beleütközni cikkekbe vagy a tévéből-rádióból áradó figyelmeztetésekbe.

Nem véletlen, hogy be akarják tiltani a 18 év alattiak szoláriumhasználatát. Az Addiction Biology lapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a szoláriumozás az agy "jutalmazási központját" érinti.

Olyan agyi változásokat észleltek, amelyek alapján elmondható: a szolárium egyenértékűnek tűnik azzal, amikor étellel, pénzzel, drogokkal jutalmazzuk magunkat - mondja a tanulmány vezetője, Dr. Byron Adinoff.

A dallasi Texasi Egyetem egészségügyi központjának pszichiátrai professzora. Ugyanazok a területek aktiválódnak ugyanis, ha szoláriumozni megy az ember.

A tanulmányban hét, gyakori szoláriumlátogató vett részt: ők az elmúlt 90 napban 27 alkalommal használták a napozdát. Egyik alkalommal ki voltak téve az UV sugárzásnak, a másik esetben azonban a speciális filtereket blokkolták. Majd figyelték egy intravénás vegyület segítségével, mi történik az agyban.

Az Uv-sugarak valóban azokat az agyi területeket aktiválták, amelyek szerepet játszanak a jutalmazásban és megerősítésben. Amikor az UV-sugárzás blokkolva volt, kevésbé aktiválódtak.

A kutatók szerint tehát ennek köszönhető, hogy a szoláriumozók, a világos és elrettentő figyelmeztetések ellenére is el-el járogatnak a napozdába. Dr. Heidi Waldorf bőrbetegségekkel foglalkozó professzor olyan betegről is tud, aki a bőrrákot túlélte, súlyos összegeteket költött el a gyógyulására, de újra elment szoláriumba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.