Nap vagy szolárium

Milyen barnulást válasszunk?

Szervezetünk igényli a napfényt, már csak a D-vitamin miatt is, de a fény energiaadó hatását sem tagadja senki.

2010.06.20 10:40napidoktor.hu

Bár jelenleg javában tombol a nyár, de sokan már annak végét siratják. Azonban a nyár végéhez közelítve sem kell lemondanunk erről a forrásról, hiszen az indián nyár még tartogat ugyan néhány napig kellemes meleget, de kevesen feküdnek ki napozni. Így marad a mesterséges fény és barnaság: a szolárium.

Sok vitát generál e kettő összehasonlítása. Íme néhány támpont, ami segít eligazítani a sugarakkal, sugárzással kapcsolatban. Az ultraibolya sugárzásnak 2 fő típusa van: az UV-A és az UV-B. Előbbi a hosszabb hullámú sugárzás, ami a bőr barnulásáért felelős, de egyben a bőr öregedésében is szerepet játszik. Az UV-B sugárzás az aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú.

Ez veszélyesebb, ugyanis hólyagos bőrégést is okozhat, sőt, a bőrrákkal is összefügg. Az UV sugárzások mindemellett szerepet játszanak bizonyos bőrdaganatok kialakulásában is, mint a laphámrák, a bazál sejtes rák, illetve a festéksejtes rák.A szoláriumokkal kapcsolatban az a hiedelem terjedt el, hogy nincsenek meg benne a természetes napfény káros UV-sugarai.

Ez azonban csak részben igaz, a gépeket tényleg megszűrték, és így nem sugároznak az UVB tartományban, aminek köszönhetően többféle bőrkárosodás is elkerülhető. Az UVA-sugárzás viszont nagyon magas a szoláriumban.

Ezekről a sugarakról régen azt hitték, hogy viszonylag veszélytelenek, ám az újabb kutatások megállapították, hogy az UVA szintén növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. A káros hatás azonban csak jóval később látszik, miután a sugárzás áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb zónákban okoz károsodást.

Így a bőr idő előtti öregedését okozza, ami előidézi a ráncosodást, illetve a feszesség és a víztartalom elvesztését. Nem feledkezhetünk el a szolárium okozta kötőhártya-gyulladásról, bőrpírról, bõrszárazságról sem.

A mérsékelt használatnak természetesen vannak előnyei is; serkenti a kalcium csontjainkba való beépülését, és felkészíti a bőrünket a nyári természetes napfény elviselésére, még a pattanásos bőrnek is jót tesz.

A gépek használatakor be kell tartani pár alapszabályokat: 48 órán belül csak egyszer szabad szoláriumozni és maximum havi 10 alkalommal, bizonyos gyógyszerek szedése mellett kerülni kell a szoláriumot, nem szabad kozmetikumokat viselni a bőrön, és a bőrtípust figyelembe véve kell beállítani a szoláriumozás erejét és időtartamát.

A szolárium alternatíváját nyújthatják a különféle barnító-krémek, barnító zuhanyok azok számára, akik csak kozmetikai okok miatt fekszenek be a napágyakba. Az önbarnító készítmények kémiai úton hatnak, ezeket az érzékeny bőrűek is használhatják.

A természetes úton elnyelt napsugaraknak is több veszélye van: a melanóma a legkárosabb bőrrákfajta, melyet a napfény idéz elő; 40-50%-ban anyajegyekből keletkezik.

Ez a bőrrák-típus rendkívül gyorsan adhat áttétet, így korai felismerése és kezelése alapvető a kezelés szempontjából. Nyaralás alatt a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az anyajegyek esetleges változásait, s a legkisebb gyanú esetén forduljunk bőrgyógyászhoz.

Gyanús jel lehet a méret- és/vagy színváltozás, az anyajegy felszínének, állományának, alakjának átalakulása, gyulladásra utaló jelek a környező bőrön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.