A stressz halomra nyírja a dolgozókat?

Megvan a 21. század "fekete halálja"

Napjainkban is megvan, mi "irtja" leginkább az embereket - a dolgozók körében a stressz számít szinte valamennyi komoly betegség okozójának.

2011.10.05 14:20ma.hu

Megdöbbentő: a stressz lett a legáltalánosabb ok, amely a dolgozó emberek hosszútávú betegségeihez vezet - adta hírül egy új tanulmány.

Kutatók szerint ez a pszichológiai állapot olyan mértékben elterjedt, hogy a "21. század fekete haláljához" is hasonlíthatnánk. Nem kevésbé pusztítja ugyanis az embereket.

A stressz felülmúlja a stroke-ot, a szívrohamot és a rákot is. A tanulmány külön kihangsúlyozza a nyomást, mely alatt a dolgozók vannak a munkahelyükön. Mindez a már jó ideje tartó, csökkenő gazdasági folyamatok eredménye is.

A fokozott stressz különösen kimutatható azon vállalatok dolgozóinál, amelyek nem állnak túl jól. Csakhogy a hajtás hosszútávú betegeskedéshez is vezet, a dolgozó 4 vagy akár több hétig is kimaradhat a munkából.

Cary Cooper, aki hosszú ideje a stressz tanulmányozója és könyvek szerzője, különséget tesz a nyomás és a stressz között: az előbbi ösztönző és motiváló lehet, de stresszbe fordul át, ha az ember úgy érzi, képességeit meghaladja, hogy megállja a helyét.

A stressz a viselkedésben is megmutatkozik. A koncentrálás nehéz. A dolgozó elveszíti a humorát és a türelmét is, sokkal gyorsabban, mint korábban ez jellemző volt, és ingerülten reagál.

Majd jön a többi romboló magatartás: túl sok evés; túlságosan kevés evés; dohányzás, fokozott alkoholfogyasztás, mint a nap egyetlen "csúcspontja".

Mindez komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szívbetegség, gyomor és bélproblémák. A dolgozó észleli, hogy nincs formában; ettől aztán még inkább elveszíti biztonságérzetét, bizonytalanság vesz rajta erőt.

Nem ritka, hogy egy-egy cégnél sokkal kevesebb ember végez több munkát, mert a többieket elküldték. Az is jellemző, hogy hosszú plusz órákat csak azért dolgoznak, hogy a főnökre jobb benyomást tegyenek. Pedig már nem bírják. Ez ráadásul magánéletükre is rányomja bélyegét.

A stresszt tehát együttesen okozza, hogy otthon már nincs minden rendben, a munkahelyen túl magasak az elvárások, feszített a munkatempó, a vezetőség stílusa, az ügyek intézése a munkahelyen csapnivaló és jellemző a cégnél a dolgozók átrendezése is - ami nem feltétlenül számít jó változtatásnak, az embert kiszakítja megszokott környezetéből. A kérdés csupán az, mi a megoldás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.