Télen többet ásítozunk

Nem az álmosság a fő ok: az ásítás az agyat hűti?

Legtöbben értelemszerűen a kevesebb alváshoz, az álmossághoz, fáradtsághoz kötjük az ásítást. Kutatók szerint azonban annak, ha valaki gyakran ásít, más oka lehet.

2011.09.21 08:25ma.hu

Nem biztos, hogy azért ásítunk sokat, mert annyira álmosak, fáradtak vagyunk - egy új tanulmány szerint az ásítás egészséges, mert hűti az agyat. A Princeton egyetem kutatói felfedezték, hogy egy nagy ásítás szabályozhatja az agy hőmérsékletét, így megelőzve a "túlmelegedést".

A tanulmány során egy téli időszakban az arizonai Tucsonban arra kértek 80 találomra kiválasztott gyalogost, hogy nézegessenek ásítozó emberekről készült képeket, és azt figyelték, vajon ők szintén ásítani kezdenek-e válaszul. Ugyanezt a vizsgálatot elvégezték nyáron is - a résztvevők fele ásított télen, és csupán negyede a nyári időszakban a képek láttán.

Arra következtettek, hogy az ásítás hűti az agyat, ami elsőre furcsán hangzik. Hiszen azt gondoljuk, az agyat nyáron kellene hűteni. A teória szerint azonban az ásítás az agyat hőcsere által hűti. A rendszer nem működik egy perzselő nyári napon.

Andrew Gallup professzor szerint biztos, hogy egy bizonyos hőmérséklet jelentkezésekor a leggyakoribb az ásítások száma. A skála nem túl széles. Hozzátette, eredményeik egyeznek a teóriával, akkor is, ha számításba veszik a páratartalmat, a kinn töltött időt és az előző éjjeli alvás mennyiségét.

A tanulmányban résztvevők közel 40 százaléka ásított a szabadban töltött első öt percben, de a százalék a "nyári ásítóknál" gyorsan csökkent később. Ennek pont az ellenkezője történt télen.

Ez az első tanulmány, amely rávilágít, hogy az ásítások gyakorisága változik az évszakokkal - mondta el Andrew Gallup, aki szerint mindez segíthet megmagyarázni azt is, miért válnak az emberek dekoncentrálttá az extrém hőmérséklet idején, ha az agynak csupán korlátozott lehetőségei vannak a saját hűtésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.