Az ásítások számát is regisztrálja

Új módszer, hogy ne aludjon el a volánnál!

A tudósok olyan rendszert dolgoztak ki, amely szabályozza a gépjárművezető éberségét és segít megelőzni az elalvás és figyelmetlenség okozta baleseteket.

2009.12.28 16:05medipress.hu

Az új eszköz figyeli és szabályozza a vezető éberségét, hogy kiszűrje az elalvásra és figyelmetlenségre utaló jeleket.

A szélvédőn található videokamera segítségével méri a pislogás sebességét, a szemrés tágasságát és rögzíti, merre tekint a vezető, hogy kiszűrje a potenciálisan veszélyes helyzeteket.

"Ha a rendszer azt észleli, hogy a vezető elálmosodott vagy valami elvonja a figyelmét az útról, hangjelzéssel figyelmezteti a veszélyes helyzetre”
– mondta el José Maria Amingol, a madridi III. Károly Egyetem Rendszermérnöki és Automatizálási Tanszékének professzora.

Az ADAS névre keresztelt rendszert először a kamionsofőrökön és buszvezetőkön szeretnék kipróbálni. A lehetséges finomítások között szerepel a fej lecsuklásának és az ásítások számának regisztrálása is.

Az ADAS az új intelligens gépjárműben is megtalálható, amellyel az egyetem kutatói kísérleteznek. Céljuk az, hogy útközben minden információt begyűjtsenek és értelmezzenek, például az út felfestéseit, így megakadályozzák az útról való letérést.

A rendszer észleli az akadályokat és a gyalogosokat is, utóbbiak esetében mozgásuk alapján megpróbálja megállapítani szándékaikat is, ezzel elkerülhető lehet a gázolás.

A közlekedési táblák automatikus felismerése egy algoritmus segítségével történik. Az életmentő találmányról a Journal of Intelligent and Robotic System folyóiratban számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.