Jogi kisokos autósoknak

Stop! Közlekedj jogosan!

Stop! Közlekedj jogosan! címmel csütörtökön jelenik meg a CompLex Kiadó közlekedési joggal foglalkozó új időszakos folyóirata - jelentette be a kiadó igazgatója.

2009.12.02 15:41MTI

A kiadvány célcsoportját az amatőr autóvezetők alkotják, a későbbiekben a kiadó tervei között szerepel hasonló kötet összeállítása fuvarozók, motorosok, sőt akár kerékpárosok számára is - közölte Báldy Péter az esemény alkalmából szervezett szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A szerző, Kincses Ildikó elmondta, hogy az 52 oldalas kiadvány a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos több mint száz jogszabályt foglalja össze közérthető nyelven. Úgy vélte, noha rengeteg információ található az interneten a témában, ezek sokszor elavultak, pontatlanok, vagy nehezen "emészthetők" a közvetlen jogszabályi idézetek miatt.

A 11 ezer példányban megjelenő kötetben többek között részletezi, hogy mi a teendő balesetek esetén, mit tehet az autós, ha elszállították vagy kerékbilincset tettek gépkocsijára, hogyan működik a közlekedési előéleti pontrendszer. De olvasható benne arról is, mik a személygépkocsi közlekedési részvételének feltételei, mikor vehetik el a jogosítványt, és mi a teendő ilyenkor. Kincses Ildikó kiemelte, hogy a kiadvány részletesen foglalkozik a frissen bevezetett vagy bevezetés előtt álló jogszabályokkal, így például a 2009-ben bevezetett zéró toleranciával és a közigazgatási bírság módosításával.

A kötet ezenkívül kitér a kötelező felelősségbiztosítás 2010. január 1-től érvényes új szabályozására, az elsősegélycsomag új tartalmi követelményeire, a gépjárműadó mértékének növekedésére és a nagyteljesítményű gépkocsik utáni vagyonadó-fizetési kötelezettségre is - tette hozzá. Óberling József, az ORFK Közlekedési Főosztályának vezetője elmondta, hogy az összefoglaló kézikönyvet a rendőrök is haszonnal forgathatják, hiszen a közlekedési jogszabályok "gyakorlatilag átláthatatlan szövevénye" sokszor a jogalkalmazó hatóságok számára is nehezen értelmezhető.

Gaálné Kovács Györgyi, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztályának vezetője arra a 2010. január 1-től életbe lépő jogszabályváltozásra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gépkocsi-tulajdonosok és -üzemeltetők az autó adatainak nyilvántartásba vételekor megadhatják mobilszámukat és email-címüket, így mielőtt kerékbilincset tennének járművükre vagy elszállítanák azt, értesíthetik őket az eljárásról. A 980 forintba kerülő kiadvány újságárusoknál kapható vagy megrendelhető közvetlenül a kiadótól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.