Van, aki belefogni sem mer

Túl lehet élni egy távkapcsolatot?

Csupa kihívás és nehézség egy távkapcsolat? Valóban ez a két szó az, amit nem szívesen hall, aki ilyen szerelmet választ. Nem lehetetlen azonban túlélni!

2011.09.13 19:00ma.hu

Előfordul az ember életében - talán többször is -, hogy nem a hozzá közeli helyeken talál rá a szerelem. Már amikor eltalálja Ámor nyila, gondolkodóba esik: megéri? Hiszen többszáz kilométer választ el minket egymástól...!

Aztán a válasz mégis igen lesz. A legtöbb ember ad egy esélyt a távkapcsolatnak. Az időre bízzák, igazuk lesz-e, működőképes-e így is a szerelem. A meglepő igazság az, hogy egy távkapcsolatnak nagyjából ugyanannyi az esélye a sikerességre, mint bármelyik másiknak!

Az alapvető dolgok megegyeznek a kétféle kapcsolatban: megvan a kölcsönös vonzalom, a hasonló érdeklődés, a vágy gondoskodni a másikról, és a remény, hogy ez a szerelem csak még erősebbé válik.

No és persze van jelentős különbség is: hiszen egy távkapcsolatban élő párnak erőfeszítéseket kell tennie, hogy gyakran lássák egymást, nem érhetnek este a másikhoz, ha délután megkívánják, arról nem is beszélve, milyen gondot okozhat, hogy a nap nagy részében nemigen tudják, mit csinál, merre jár a másik, milyen hatások érik.

Nem tudják megosztani egymással napi élményeiket úgy, ahogyan egy egymáshoz közel élő páros tagjai.

Lényeges a távkapcsolatokban mindjárt az elején tisztázni az elvárásainkat egymással szemben, valamint, hogy milyen fokú elkötelezettséget szeretnénk adni, illetve kapni. Amennyiben a monogámia mellett teszik le voksukat, egyértelmű, hogy egyikük sem fog mással is randizni, amíg ez a kapcsolat fennáll...

Tisztázni, hogy pontosan mit akarunk, nagyon fontos, hogy elkerüljük a későbbi esetleges félreértéseket. Manapság sokkal könnyebb fenntartani egy távkapcsolatot, hiszen rendelkezésünkre áll az internet, a webkamerás kapcsolattartás, telefonálás - gondoljunk bele, hogy szüleink, nagyszüleink ezek az eszközök nélkül is kibírtak többéves kapcsolatokat, mielőtt összeházasodtak!

A kulcskérdés a bizalom.
Nagyon lényeges egy ilyen kapcsolatban! Őszinteség és bizalom nélkül veszélybe kerül, és sikertelen lesz, ez biztos.

Ha elfogadjuk, hogy a távkapcsolat kihívásokkal jár, azt is el kell fogadni, hogy meg kell bízni a másikban, és elhinni, hogy valóban nem áll neki másokkal is találkozgatni, amíg távol vagyunk egymástól.

Ne legyünk paranoiásak, mert ez csak növeli a kétségeket, a bizonytalanságot. Első lépés a biztos szakítás felé...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.