Mihez van jogod a párkapcsolatban?

"Hát, de biztos meg fog haragudni...." - inkább lenyeled?

A nagy rózsaszín köd olykor annyira ránk telepszik, hogy azt is elfelejtjük, milyen jogok illetnének meg bennünket a saját párkapcsolatunkban.

2011.08.19 10:30ma.hu

Mindenkinek vannak jogai - különösen igaz ez egy párkapcsolatban. Főként a fiatalokra igaz, hogy hajlamosak nem végiggondolni, helyes-e, amit elvárnak tőlük, ahogy bánnak vagy beszélnek velük, hiszen nincs elég tapasztalatuk. Amint kicsit idősebb és tapasztaltabb az ember, felkapja a fejét, amikor neki nem tetsző dolog történik.

Persze lehet, hogy akkor sem szól semmit. Egy tinédzser azonban végképp nehezen igazodik el első kapcsolataiban. Hogy elkerüld az esetleg bántó, megalázó szituációkat, tudnod kell, mihez van jogod!

- Előszöris ahhoz, hogy olyan fiú vagy lány legyen melletted, aki értékel és támogat.

- Becsül téged, figyelmesen bánik veled
- Tiszteletben tartja a tested, tulajdonságaid, döntéseid és privát szférád
- Jogod van ellent mondani, kiállni magadért és nemet mondani anélkül, hogy bűnösnek éreznéd magad

- Jogod van elmondani, hogyan gondolkodsz, hogyan érzel és mire van szükséged

- Biztonságban érezni magad a párkapcsolatodban
- Jogod van arra, hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek
- Hogy egyedül tölts időt a családoddal, barátaiddal anélkül, hogy a barátod/barátnőd is ott lenne

- Jogod van véget vetni a kapcsolatnak.

Ugyanezek azonban igazak fordítva is: neked is be kell tartanod a szabályokat a pároddal kapcsolatban. Felelős vagy azért, amit teszel és mondasz, tiszteletben kell tartanod a párod döntéseit, a testét, tulajdonságait, privát szféráját, elhatározásait.

Meg kell őt hallgatnod, és komolyan venned. Ne próbáld manipulálni és befolyásolni, ellenőrzés alá vonni őt. Ne bántalmazd fizikailag, érzelmileg, ne használj szóbeli bántalmazást kedveseddel szemben. Ezek egy jól működő párkapcsolat alapjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.