Már nem szerelem, hanem ellenőrzés

Kinek kell egy csapkodó, féltékeny szerelmes?

A zöld szemű szörnyeteg bizony akkortól kezdve les ránk, hogy szerelembe estünk valakivel - ha igazán szerelmesek vagyunk, gyakran lehetünk féltékenyek, de azért annak is van határa!

2011.07.28 10:47ma.hu

Mindannyian érezzük magunkat féltékenynek olykor. Nem mindegy azonban, hogy alaptalanul, vagy jogosan. Ahogyan az sem, hogy meddig megyünk el. Óvatosan teszünk egy megjegyzést, vagy jelenetet rendezünk.

Mikortól nem normális a féltékenység?

Gyakori szituáció: a pasi minden szabad időt a barátnőjével akar tölteni, és megőrül, ha az a barátaival szervez valami egyéb programot. Ha a nő más férfiakkal szóba elegyedik, ideges lesz.

A féltékenység normális érzés egy párkapcsolatban, de nem mindegy, hogy mennyire és hogyan mutatja ki az ember: ha haragos lesz, ha minden zavarja, amit a párja nélküle csinál, leállítja arról, hogy más emberekkel beszélgessen és találkozzon a barátaival, az már nem az egészséges kategória...Ez nem a szerelemről szól már, ez ellenőrzés alá vonás.

Mikor normális?

- Féltékenynek lenni, amikor azt látjuk, hogy a kedvesünk túlságosan jó hangulatban tölti idejét egy másik nővel/férfival, például egy kollégájával vagy barátjával. Ezt a helyzetet le lehet reagálni a csapkodás helyett úgy is: "Tudom, hogy szívesen vagy ezzel a lánnyal/férfival, de néha azt gondolom, talán szívesebben töltöd az idődet vele, mint velem."

- Féltékenynek lenni, ha azt látjuk, hogy a párunk bátorít valakit, aki kimutatja, hogy tetszik neki és elfogadja a közeledését. Tudassuk a kedvesünkkel, hogy érezzük magunkat emiatt!

El kell fogadni, hogy a párunknak vannak barátai, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy azokat ő válogassa meg, és arról beszélgethessen velük, amiről akar.

Amikor rezeg a léc...

- Ha állandó jelleggel azt várja, hogy vele foglalkozzunk - Mindig tudni akarja, hol vagy és kivel

- Túlzásokba esik, és félelmet kelt féltékeny viselkedésével
- Ellenőrizni akarja - vagy már azt is teszi -, kivel vagy kapcsolatban a közösségi oldalakon, kivel beszélgetünk

- Ha látni akarjuk a családunkat, barátainkat, nyomást gyakorol ránk, hogy inkább vele töltsük az időnket

- Állandóan sms-eket írogat, hogy ellenőrizze, mit csinálunk

- Folyton azt állítja, hogy flörtöltünk valakivel
- Meg akarja mondani, kivel állhatunk szóba és kivel nem
- Elolvassa az üzeneteinket, belenéz a telefonunkba
- Rá akar bírni, hogy hagyjuk abba a kedvteléseinket, hobbinkat, akár még tanulmányainkat vagy munkánkat is

- Féltékenységében bántalmazásra is képes, akár fizikailag, akár szóban aláz meg

Igen, ezek már inkább a kontroll jelei, mintsem a szerelemé. Senkinek sincs joga így viselkedni a kedvesével. Közösségi életünk nem áll meg azért, mert van egy szerelmünk.

Önálló emberek vagyunk, saját akarattal, egy párkapcsolatnak pedig nem a másik ellenőrizgetéséről kell szólnia, a bizalom ugyanis az egyik elsődleges dolog, aminek meg kell(ene) lennie!

A valakihez tartozás nem azt jelenti, hogy mostmár mindenben tőle kell függni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.