Lássuk a párunk hibáit is - és védve vagyunk?

Vajon egészséges ez a szerelem?

Úgy mondják: a szerelem vak. Természetes, ha az elején nem vesszük észre, vannak-e kevésbé előnyös tulajdonságai is a kedvesünknek. No, de ha nem is akarjuk észrevenni?

2011.07.19 14:50ma.hu

Valószínűleg mindenki volt már annyira szerelmes, hogy a valóságot teljességgel ignorálta - pedig olykor nem árt, ha a párunk előnytelenebb tulajdonságaira is figyelmet fordítunk, mielőtt teljesen belevesznénk abba a csodálatos tekintetbe.

Ugye ismerős? Elég egy telefonhívás, amelyben a kedves újra édes, szerető és hízelgő, máris elfelejtjük, hogy az imént még azon bosszankodtunk, micsoda dolgokat tett. Olyan ez, mint a függőség. Lehet, hogy ésszel elhagynánk őt, de elmenni rendkívül nehéz, hiszen azt akarjuk, hogy szeressen bennünket.

Szinte lehetetlen nemet mondani, nehéz nem akarni, hogy vele legyünk lenni - akkor is, ha megsértett, megbántott, durván bánt velünk.

Ne az álomképet szeressük, ne próbáljunk nem gondolni a durva hibákra és jellemvonásokra - lássuk az illető reális szemmel is, és ez alapján döntsük el, valóban kell-e nekünk az a kapcsolat!

Ha ugyanis egy olyan kapcsolatban van az ember, ahol kicsit is megalázzák, sértő dolgokat vágnak a fejéhez, az egy-kettő leépíti az önbecsülését. Hiszen, ha olyan ember mondd ilyet, aki még szereti is, az bizonyára úgy van - gondolhatja.

Tartsuk észben: ha a párunk mellett félelmet érzünk, bántott szóval és/vagy tettel, vagy vannak jelei, hogy bántana, akkor tegyük félre az érzelmeket, hallgassunk a józan eszünkre, a saját biztonságunk érdekében.

Izgalmas érzés a szerelem, van, akinél valóban a függőséghez hasonló. Ha a kapcsolat valóban jó, a másik fél szeret és becsül bennünket - ilyenkor valóban hajlamosak vagyunk minden mást figyelmen kívül hagyni. Bizonyos eseteket azonban nem árt, ha elkerülünk: miközben fülig szerelmesek vagyunk, az élet bizony megy tovább!

Azt is tartsuk fejben, hogy egy kapcsolatban, még ha tökéletes is, nem szabad elveszítenünk önmagunkat. Tegyünk fel magunknak néhány kérdést, és rájövünk: valóban vakon szerelmesek vagyunk-e, a realitás figyelmen kívül hagyásával.

Akkor egészséges egy szerelem, ha:

- Továbbra is élvezzük azokat a dolgokat, amelyeket eddig: nem hanyagoljuk el a munkát, a tanulást, a sportot, a hobbinkat, bármit, ami korábban is fontos volt

- Továbbra is jó kapcsolatban maradunk a családunkkal és barátainkkal, nem kezdünk el falat emelni magunk köré

- Magunkra is szánunk időt, egyedül is vagyunk olykor, és van módunk gondolkodni a dolgainkon. Például azon, valóban önmagad vagy-e ebben a kapcsolatban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.