A sokat vitázó pár nem feltétlen boldogtalan

Évtizedeken át kitart a békítő szex...!

A sok konfliktus nem jelenti azt, hogy egy házasság boldogtalan? Szakértők szerint így igaz. De akkor mi a teendő a vitákkal?

2011.09.02 08:35ma.hu

Amennyiben most egyetértünk valamiben a házastársunkkal, nagy az esélye annak, hogy jövőre, és azután is egyet fogunk érteni vele abban a dologban.

Bár az általános megítélés szerint a párok különbözőségeiket "levetkőzik" az idők során, ésa konfliktusok is csökkennek, egy új tanulmány éppen az ellenkezőjére világít rá.

Úgy tűnik, a házasságban meglevő konfliktusok igen stabilak annak ellenére, hogy múlik az idő - mondja Claire Kamp Dush PhD professzor az Ohioi állami egyetemről. Ám nem feltétlenül igaz, hogy ha sok a konfliktus a házasságban, akkor az egy boldogtalan frigy.

Tény, hogy ezeknél a pároknál nagyobb a válások száma, de nem mindenki dönt az elválás mellett közülük. 1000 pár vizsgálata során 14 százalékuk jellemezte magát úgy, mint sok konfliktussal küzdő, ugyanakkor boldog kapcsolat.

Az nem derül ki, vajon élvezik-e ezeket az összezörrenéseket, vagy a viták ellenére élvezik a házasságot. A tanulmány a Journal of Family Issues-ban jelent meg.

1980-ban kezdődött, amikor 2033 párt interjúvoltak meg - 55 éveseket és fiatalabbakat - telefonon keresztül. Ezen párok közül sokak iránt érdeklődtek évekkel később, még vagy öt alkalommal. 20 éven át követték, hogyan alakul az életük.

A kérdések között volt, hogy milyen gyakran vannak vitáik, valamint rákérdeztek arra is, mennyire érezték magukat boldognak az idők során. Az érdekes, hogy a konfliktusok száma nem csökkent, nem változott.

A sok konfliktussal élő párok ugyanolyanok maradtak, házasságuk mégis boldog maradt. Hogy miért tartanak ki egymás mellett, a szakértő számára is kérdéses, hiszen sokat veszekszenek. De talán elég sok a békítő szex - tette hozzá Claire Kamp Dush.

Közepesen sok konfliktus a megkérdezettek 60 százalékánál volt, míg a viták alacsony száma a párok 17 százalékánál volt megfigyelhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.