Jobb-e, ha tartjuk a szánkat?

"Én szóltam" - megvédhetjük testvérünket a totális pofáraeséstől?

Mit tehetünk, ha kiderül, hogy a testvérünk, vagy legjobb barátnőnk olyan pasival randizik, akinek máshoz is köze van? Jó-e, ha beleavatkozunk az ügybe?

2011.09.08 19:05ma.hu

Nemcsak aggasztó, hanem - valljuk be-, idegesítő is, ha ilyesmit tapasztalunk. Legjobb barátnőnk, akivel minden gondunkat-bajunkat megosztjuk, lecsap egy nős férfira, esetleg olyanra, akiről kiderül: nem a barátnőnk az egyetlen szerelem az életében.

Talán ennél is aggasztóbb, ha ugyanez a testvérünkkel történik meg. Mindkettejük lelki világa veszélyben, aggódunk, hogy összetöri őket a helyzet. Hiszen el tudjuk képzelni, milyen véget érhet egy ilyen történet.

Ha győztesen is kerül ki a szituációból az általunk szeretett személy, nem valószínű, hogy a helyzet sokáig fennállhat. A kicsapongó ugyanis megcsal újra, ha egyszer valakivel már megtette...

De mit tehetünk mi?

Régi jó kérdés, vajon joga van-e a barátnőnek, a testvérnek beleavatkozni a dologba? Megmondani a véleményét? Induljunk ki az utóbbiból, mert az valóban jobb ötlet.

Az őszinteség kijózanító lehet, ha nem is esik túl jól. Természetesen fennáll annak a veszélye, hogy kedves nővérünk, húgunk, barátnőnk a füle botját se mozdítja. A szerelem ugyanis vak, mint tudjuk. A rózsaszín felhő pedig elfedheti a kellemetlen igazságot, miszerint igazunk lehet...

Sajnos az embereknek legtöbbször a saját hibájukból kell tanulniuk. Ez még az imádott testvérre, barátnőre is igaz. Hiába láttak akár minket is kiborulni, szenvedni, hasonló szituációkba kerülni. Hajlamosak azt gondolni, hogy velük nem történik meg.

A véleményt meg kell mondani. Kíméletesen, de őszintén. Amikor látjuk, hogy a másik a vesztébe rohan, állítsuk meg, és beszéljünk a fejével. Mondjuk el neki, hogy aggódunk miatta. Attól tartunk, hogy teljesen összetörik majd a szíve.

Akkor sem árt megmondani a véleményünket, ha a szeretett testvér vagy barátnő képtelen szakítani, mert szerelmes, de tisztában van vele lelke mélyén, hogy a dolgok nem fognak változni. Állandóan a probléma körül forog - hiába is javasolunk neki bármit.

Sajnos a szituáció egyre fárasztóbb lesz, és nem biztos, hogy a véleményünktől változnak majd a dolgok - egyhamar legalábbis nem. De mi jobban fogjuk érezni magunkat tőle.

Mert megtettük, megmondtuk. Később nem vághatja a fejünkhöz, hogy "nem szóltál!"... Ha pofára is esik, a szerelmes testvér vagy barátnő kell hogy tudja, hogy mi mellette állunk. Erről is biztosítottuk azzal, hogy elmondtuk, aggódunk érte. Szüksége lesz ránk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.