Jobban együttéreznek online a fiatalok?

Nárcisztikus személyiségeket nevel a Facebook?

Amellett, hogy a közösségi oldalakon könnyebben kimutatják együttérzésüket, könnyen nárcisztikus, pszichikailag sérült kamaszokat faraghat a Facebook egy nemrégiben készült tanulmány szerint.

2011.08.12 14:40ma.hu

Számos előnyét és hátrányát taglalták már a Facebook-nak és társainak kutatók - a legújabb szerint, bár a tinédzserek számára könnyebbé válik az érzések kimutatása, így az együttérzésé is a közösségi oldalakon, pszichológusok szerint egyben nárcisztikus személyiségeké is neveli őket.

Érdemes inkább elbeszélgetni velük a Facebook használatáról ahelyett, hogy kémkedünk szokásaik után - tanácsolják a szülőknek. Nagyobb eséllyel mutatják a tinik nárcizmus jeleit, több egyéb, pszichológiai rendellenesség mellett - véli a Californiai Állami Egyetem professzora, Larry D. Rosen.

Sokakra jellemző ugyanis, hogy minden esetben magukat helyezik a többiek elé, beképzeltségről, önhittségről, hiúságról vagy egyszerűen az önzés szemelyiségvonásáról van szó.

A gyakori Facebook-használóknál Rosen professzor szerint gyakrabban figyelhetőek meg az antiszociális viselkedés jelei, mánia és depresszió. A Facebook által kínált, különféle figyelemelterelések a tanulás megzavarásához és rosszabb iskolai eredményhez is vezethetnek.

Ám nem minden hír rossz - nyugtat meg a pszichológiai professzor, hiszen a népszerű közösségi oldalnak számos előnye is van.

Miközben tény, hogy a tanulmányban részt vett diákokra, akik negyed órán belül legalább egyszer bejelentkeztek a Facebookra, jellemzőbb volt a rosszabb teljesítmény a vizsgákon, a közösségi oldal jót tesz a félénkebb, aggodalmaskodó tiniknek.

Úgymond "virtuálisan szocializálódnak", és relatív biztonságban alakítják kapcsolataikat előnyösebb irányba a képernyő előtt ülve.

Plusz, a gyakori Facebook-használók jobbnak bizonyultak az empátia kimutatásában is. Ez ahhoz is hozzásegíti őket, hogy a való életben is könnyebben kimutassák együttérzésüket mások irányába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.