Az orvosok nem ismerték fel a gyilkos kórt

A facebook mentette meg a halálos beteg kisfiút

Az internetnek, pontosabban annak köszönheti egy anya a négy éves kisfia életét, hogy a közösségi hálón az ismerősei felismerték egy sok esetben halálos betegség tüneteit - amit az orvosok egyszerű torokgyulladásnak hittek.

2011.07.21 17:35ma.hu

A közösségi oldalakat számos kritika éri nap mint nap, de Deborah Copaken Kogan csak áldani tudja a tömegeket összegyűjtő facebook létezését: ennek köszönheti kisfia életét. Az asszony úgy véli, ha nem lett volna ez az oldal, akkor négyéves gyermeke már valószínűleg nem élne.

A Kawasaki-szindróma

Olyan autoimmun-betegség, amely jellemzően az 5 év alatti gyermekek között fordul elő, a bőr felduzzad, különösen a száj és a nyirokcsomók környékén, kiütésekkel és lázzal jár, a gyulladás pedig az artériákat támadja meg, ezáltal akár életveszélyessé is válhat. Oka többnyire ismeretlen, a legnagyobb veszély a szívet érintő szövődmények miatt áll fenn. Szalicilát típusú gyógyszerekkel (pl. aszpirin) és gamma-globulinnal jól kezelhető. A szívkoszorúér-gyulladás többnyire egy éven belül elmúlik.

A történet anyák napján kezdődött, amikor a kis Leo ébredéskor rosszullétre panaszkodott, lázas volt és testén kiütések jelentek meg. Ránézésre egyszerű torokgyulladásnak tűnt, és az orvos is csak egy antibiotikumot írt fel a gyermeknek.

Mivel állapota másnapra tovább romlott, az anya újra orvoshoz vitte, ekkor úgy vélték, skarlátos lett a kicsi, de egy újabb nap elteltével egész teste felpuffadt, az anyja pedig ekkor kezdett komolyan aggódni, mert érezte, valami nagyon nincs rendben.

"Elkezdtem fényképeket csinálni róla, hogy utána feltegyem a facebookra." - mesélte. A képeket megosztotta ismerőseivel, és kérte őket, próbáljnak meg segíteni. Még egy óra sem telt el, amikor már három barátnője visszaírt neki és egyöntetűen azt mondták: fiának Kawasaki-szindrómája van.

Fotó: Today


Kogan asszony jól emlékszik arra, ahogyan egy Stephanie nevű barátnője felhívta őt és azt mondta: "Remélem, megbocsátod nekem a kíméletlenségem, de az van, hogy be kell mennetek a kórházba. Most azonnal!" A nő nem viccelt és jól tudta, miről beszél: az ő fia ugyanezt a betegséget kapta meg néhány évvel korábban.

Pár perccel később egy gyermekkardiológus ismerőse is ugyanezt közölte vele és azonnali kórházat tanácsolt. Mint kiderült, ők is és a harmadik ismerős is helyesen határozta meg a jellegzetes bőrpír alapján a betegséget, amelyet ezután a megfelelő módon kezdtek kezelni, az elmúlt másfél hónap alatt a kisfiú már jól van és lábra is állt azóta - adta hírül a Daily Mail.

Deborah azóta sem tud eléggé hálás lenni, miközben ismerősei naponta kérdezik, hogy jól van-e a gyerek. "A legjobb, amit kapunk, a sok emberség, és az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül" - mondta az anya, most már megnyugodva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.