Mit lenne, ha kitennének valahová Facebook nélkül?

Előbb ellenőrzöd a Facebookod, minthogy fogat mosnál? - A függés jelei

Évekkel ezelőtt órákat töltöttünk MySpace-en, Iwiwen, vagy csak MSN-ezéssel, a szülők pedig csak csodálkoztak azon, hogy hogyan is tudunk ennyit számítógépezni. Manapság ezek helyét szinte teljesen átvette a Facebook, a Twitter, melyeken felfoghatatlanul sok időt töltünk. Vajon tényleg függők vagyunk?

2011.06.12 12:00kamaszpanasz.hu

Hogy függők vagyunk-e, szerencsére könnyen eldönthetjük, ha a függőség jeleire világítunk rá a következő kérdések megválaszolásával.

Jellemzőek rád a következő tünetek?

1. Ha otthon hagyod az okostelefonodat, akkor elveszettnek és magányosnak érzed magadat, amiért nem tudod ellenőrizni a Facebookodat vagy frissíteni a Twitteredet.

2. Naponta 20-szor ellenőrzöd a Facebook fiókodat.
3. Ha nincs válasz, vagy reakció az utolsó blogbejegyzésedhez 12 órán belül, akkor mérhetetlenül szomorú leszel.

4. Ha elutazol valahova a laptopod nélkül, akkor hiányérzeted van és fáj a szíved.

5. Több közösségi médiás alkalmazásod van az iPhone-odon, mint más típusú alkalmazások.

6. Képes lennél 24 órát sorban állni a legújabb kütyü premierjén, csak azért, hogy nagyobb képernyőn frissíthesd a Facebookodat.

7. Több online barátod van, mint valódi.
8. Tweetelsz a mobilodon, miközben sétálsz.

9. Hamarabb bejelentkezel reggel a Facebookodra, mint hogy fogat mosnál.

10. Ellenőrzöd a Facebookod és a Twittered az ágyból, miután már "lefeküdtél".

Készült egy kutatás is, melyet 1000 online felhasználó segítségével végezték, hogy bepillantást nyerjenek a netes világba. Három felhasználótípust hasonlítottak össze a Facebook és Twitter bejelentkezések tekintetében - a 25 év alattiakat, a 25 év felettieket, illetve az iPhone használókat. 

A digitális függőséget egy másik felmérés olyan kérdéssel vizslatja, hogy "Bármikor félbeszakítod a teendődet, hogy megkapj egy online üzenetet?" Az alábbi eredményekre jutottak.

Arra a kérdésre, hogy melyik a leginkább közösségi média-függő ország a világon - a havonta átlagosan közösségi oldalakon töltött idő szerint az ausztráliaiak állhatnak a dobogó élére, őket másodikként követik a britek, Olaszország a harmadik, míg az USA a negyedik helyen áll, az ötödik spanyolok előtt. Milyenek a te közösségi oldalakhoz kapcsolódó szokásaid...?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.