Mindenhol másként használják...

Hab, dressing vagy öntet alap - A majonéz ezer arca

A tüzes spanyolok habként is használják, Amerikában, Kanadában a krémlevesekbe keverik, Olaszországban tészta- vagy zöldségsalátához tálalják dresszingként. Franciaországban pástétomok, saláták, öntetek alapját adja az egyszerű összetevőkből álló, krémes majonéz.

2008.04.09 12:10ma.hu

Gondolták volna, hogy az apróra vágott turbolya, a zöld koriander, a halványított zeller az édeskömény vagy éppen a levendula milyen jól áll a majonéznek? Hogy a majonéz zöldséges- húsos muffinokba is keverhető, mellesleg sós kalácsok, magvas kenyérfélék tésztájához adva egészen különleges ízhatást kölcsönöz?

De a legújabb gasztronómiai irányzat a terrinek életét is színesebbé teszi, hiszen teljes összhangot teremt hús, zöldség és a lágy zselatin között. Minden csak az arányokon múlik! Ahány ország, annyiféleképpen használják a majonézt és legalább olyan sok fűszerezési formája létezik ennek a mártásnak.

Hazánkban a háziasszonyok - bár jó ismerői és használói a Globus majonéznek -viszonylag kevés majonézzel készült ételféleséget ismernek, és többnyire csak a legdrágább éttermek szakácsai használják bátran és kreatívan az olajból, ecetből és tojássárgájából álló majonézt. Mintha megálltunk volna a franciasaláta, a majonézzel díszített szendvics és a tartármártás világában!

Pedig majonézzel érdekes, egészen különleges ételféleségek születhetnek, előételekhez, hideg, meleg mártásokhoz, levesekhez, tésztákhoz, salátákhoz keverve, eddig talán még nem kóstolt ízhatást érhetünk el.

A mediterrán országokban gyakran használják a majonézt a konyha egyik meghatározó alapját jelentő, zöldséges saláták és tésztasaláták dresszingjeként, és persze húsokhoz, halakhoz. Spanyolországban például habosított, szinte légies mártás készül belőle.

A háztartásokban használt habszifonba tejszínnel lazított majonézt tesznek, hozzá nagyon apróra vágott zöldfűszert vagy bármilyen szárított fűszert adnak, s a szifont félig töltik ezzel a keverékkel. Már csak a patront kell becsavarni, és kész is a habosított majonéz mártás! Azzal, hogy a majonézbe levegő kerül, mártásunk egészen könnyű állagú lesz.

Persze lazíthatjuk a majonézt tejfélékkel, így kefirrel, joghurttal, tejföllel vagy alaplevekkel (szárnyas vagy halból készült alaplevek), esetleg száraz fehérborral. Bátran nyúlhatunk a különleges fűszerekhez is, a szárítottak közül használhatjuk például a sáfrányt, az édesköményt, a curryt, a kurkumát, bazsalikomot, majorannát, oregánót.

Amennyiben friss zöld fűszert kíván a habosított mártás, erről sem kell lemondani, vágjuk egészen apróra a leveleket, így keverjük a majonézhez. (Ne feledjük, annyira apróra vágjuk, hogy a habszifon csövén kiférjen!)

Amerikában és Kanadában is elterjedt a majonéz, főleg a krémlevesek alapjához keverik, amellett persze, hogy előszeretettel kenik meg vele a szendvicseket. Az igen népszerű sós sütőtök krémlevesbe mindig kerül majonéz, ettől még ízesebb és krémesebb lesz a leves.

A legfontosabb alapelv a majonézzel készült leveseknél, hogy mártásunkat mindig csak a főzés végén keverjük a leveshez, azaz soha ne forraljuk! Forraláskor ugyanis a majonéz összetevői szétválnak egymástól, a leves zavaros lesz. A szinte mindennapos süteményként fogyasztott muffinokba is kerülhet majonéz, no persze a sós változatba, a húsos, zöldséges muffinba.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.