Mindenhol másként használják...

Hab, dressing vagy öntet alap - A majonéz ezer arca

A tüzes spanyolok habként is használják, Amerikában, Kanadában a krémlevesekbe keverik, Olaszországban tészta- vagy zöldségsalátához tálalják dresszingként. Franciaországban pástétomok, saláták, öntetek alapját adja az egyszerű összetevőkből álló, krémes majonéz.

2008.04.09 12:10ma.hu

Franciaországban - talán köszönhetően a majonézt megalkotó francia séfnek is - a legelterjedtebb és a legváltozatosabb a majonéz felhasználása. Előételek, pástétomok egész családja épül a majonézre, és persze a különféle sajt-, zöldség és tésztasaláták elengedhetetlen alkotóeleme.

Vegyünk példának egy igazi kuriózumot, a füstölt lazachabot. A füstölt lazacszeletet egészen apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a majonézhez. Kemény habbá verjük a tejszínt, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, beleforgatjuk a mártásba. Vizes kanállal formázhatjuk az így kapott habot. A kiszedett kis lazachabos halmokat helyezzük a tányérra. Friss pékáruval, barna, magvas kenyérrel kínáljuk, de kitűnő lehet friss salátákhoz is dresszingként.

Egy új, egyre több országban hódító gasztronómiai irányzat, a terrinek ízesítésében is fontos szerepet játszik a majonéz. A szárnyas hússal, borjúval, halfélékkel, zöldséggel (spárga, gomba, zöldborsó), zselatinnal készült előételt formákba öntik, miután megszilárdult, szeletekre vágják. A terrin leginkább a kocsonyához hasonlít, amelyből nem az aszpik, hanem annak összetevői emelkednek ki.

Éppen ezért a majonézzel ízesített összetevőket bátran adagoljuk, formánkat legalább háromnegyed részig töltsük meg velük, ezután önthetjük rá az aszpikot. A terrinek kitűnően illenek kenyerekhez vagy zöld salátákhoz.

Végezetül: ahhoz, hogy majonézzel készült ételeink igazán ízletesek legyenek, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk. A majonézes saláták, habok frissen igazán finomak!

Lehetőleg annyi adagot készítsünk el, ami egy étkezés alatt el is fogy. Amennyiben mégis maradna, úgy azt egy napig tároljuk a hűtőszekrényben, utána mindenképpen fogyasszuk el. Soha ne főzzük a majonézt - meleg ételekhez (előételek, levesek) mindig utoljára adjuk a majonézt, amikor a lábas már lekerült a tűzről.

Mindig figyeljünk a mennyiségre! Ahhoz, hogy ne túlságosan kemény, "tömős" állagot kapjunk, lazítsuk a majonézt kefirrel, tejföllel, joghurttal vagy levesekkel. Jó étvágyat a különleges, majonézzel készült ételekhez!

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.