"Súlyproblémázás" a karrier megrontója?

A nők munkahelyi esélyeiket is rontják az alakjuk miatt?

Rontják a munkahelyi előmenetelük esélyeit azok a nők, akik folyamatosan az alakjuk miatt aggódnak.

2011.07.25 13:00medipress.hu

A nők egyhatoda érzi úgy: annyira alacsonyan van az önbizalma az alakja miatt, hogy az már a munkájára is rossz hatással van.

A megkérdezettek fele nyilatkozott a Dove felmérésében úgy, hogy idegeskedése miatt már érezte úgy, hogy nem teljesít megfelelően. A felmérésben részt vevő 445 nő 15 százaléka szerint a többletkilók kihatással vannak a mindennapi életre.

A tanulmány szerzője, a pszichológus Linda Papadopoulos így nyilatkozott:

„Az eredmények nem meglepőek. Az aggodalom – legyen a tárgya akár a súly, akár más – könnyen uralkodik el az ember gondolatain. Aki elégedetlen a kinézetével, gyakran egy másik ember szemével kezdi el nézni magát: hogy az a bizonyos férfi vagy nő vajon hogyan gondolkodik róla.”


Az eredmények egybecsengenek egy májusi izlandi kutatás felfedezésével. Akkor a szakemberek azt tapasztalták, hogy míg a túlsúlyos nők nagyobb arányban voltak munkanélküliek, illetve mellőzöttek a munkahelyükön, addig a férfiak karrierjének és fizetésének még jót is tett egy kis pocak.

Edward Norton, a Michigani Egyetem professzora, aki 2009-ben vezetett egy hasonló kutatást úgy látja, a nyugati társadalom szinte bünteti a súlyfelesleggel rendelkező nőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.