Kisebb eséllyel válhatnak apává

A túlsúlyos férfiak kevesebb hímivarsejttel rendelkeznek?

Kutatók összehasonlító elemzésükben megállapították: a túlsúlyos vagy elhízott férfiaknak kisebb az esélye arra, hogy szülővé váljanak, mert hímivarsejtjeik száma kisebb, minősége gyengébb.

2011.07.05 13:43MTI

Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű összehasonlításban 1940 férfi spermiumát vizsgálták. Kiderült, hogy minél nagyobb volt a résztvevő túlsúlya, annál gyengébb volt a sperma minősége.
   
"A túlsúly változásokat okoz a spermium jellemzőiben, vélhetően hormonális okok miatt, és ez a hímivarsejtek kisebb számához, mozgékonyságuk és életképességük csökkenéséhez vezet, ami gyengíti a megtermékenyítő képességet" - mondta el Paul Cohen-Bacrie kutatásvezető, a párizsi Eylau-Unilabs tudományos igazgatója. A svájci székhelyű hálózatnak 12 európai országban van laboratóriuma.
   
A vizsgálat eredménye szerint a spermiumok száma tíz százalékkal volt alacsonyabb a túlsúlyos férfiaknál és húsz százalékkal az elhízott férfiaknál normál testsúlyú társaikhoz képest. Azoknak a férfiaknak az aránya, akiknek nulla volt a spermiumszáma, csaknem négyszer nagyobb volt az elhízottak körében, mint a normál testalkatúaknál (3,8 százalék az 1,0 százalékhoz képest).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.