A szégyelld magad! nem segíti az egészséges evést

"Sovány jó, kövér rossz" - hiába szidják a túlsúlyos embert

Úgy tűnik, a kemény szeretet eszközeivel nem lehet motiválni az elhízott embereket rossz szokásaik megváltoztatása érdekében.

2011.05.12 17:00medipress.hu

Sőt, ha ezeket az embereket a szégyenérzet felkeltésével próbálják egészségesebb étkezésre és testmozgásra ösztönözni, néha épp az ellenkező hatást lehet elérni – állítják az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem kutatói az Obesity szaklapban megjelent tanulmányukban.

A tanulmány a súlyfelesleg mögött álló gondolkodásbeli negatív körforgásra világít rá, és megmutatja, hogy a kövérséggel kapcsolatot megbélyegzettség károsan befolyásolhatja a túlsúlyos emberek motivációját a testmozgásra.

Dr. Lenny Vartanian pszichológus így foglalta össze a kutatást: „A kutatásból az derül ki, hogy nem lehet a szégyenérzet felkeltésével ösztönözni a túlsúlyos és elhízott embereket arra, hogy megváltoztassák étkezési és testmozgási szokásaikat.”

Dr. Vartanian 111 felnőtt férfi és nő részvételével készített felmérést, miután az alanyok „túlsúlyos emberek élettapasztalatairól” szóló reklámokat néztek. Ezt követően a résztvevőket szabványos pszichológiai kérdőívekkel értékelték.

Az alanyok közel fele tapasztalt legalább hetente egyszer valamiféle megbélyegzettséget testsúlya miatt. Minél több ilyet tapasztaltak, annál negatívabban gondolkodtak önmagukról, és annál kevesebb motivációt éreztek a testmozgásra.

„Tanulmányunk azt mutatta, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek rendszeresen tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést testsúlyuk miatt. E stigmatikus élmények hatására kisebb valószínűséggel kezelik problémájukat egészséges étkezéssel és mozgással. Különösen igaz ez azokra, akik maguk is elhiszik a „sovány jó, kövér rossz” elméletet” – állítja Dr. Vartanian.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.