A Széll Kálmán Terv mégsem széllel bélelt?

Varga: végrehajtja a strukturális reformokat a kormány

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki budapesti rendezvényén azt mondta: a kormány száz százalékig végrehajtja a Széll Kálmán Tervben kitűzött strukturális reformokat, egyetért a 3,0 százalékos inflációs cél fenntartásával és nem tervez előrehozott választásokat.

2011.03.24 13:47MTI

A Miniszterelnökség államtitkára azt követően válaszolt újságíróknak, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján nyilvánosságra hozta: Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi és a Deutsche Bank pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált kötvénykibocsátás megszervezésére a Magyar Köztársaság részére.
   
A gyáriparosok rendezvényén Varga Mihály közölte: a tervek szerint a jövőben egy állami intézményen, az Államadósság Kezelő Központon keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok annak érdekében, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen.     Az államtitkár a tervezett intézkedés kapcsán elmondta, hogy 2010-ben a tervezett 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiány azért nem teljesül, mert a kormányzati szektor 3,3 százalékos hiányához hozzáadódik az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitje, így 4,1-4,2 százalék lehet a végleges eredményszemléletű hiány.
   
A cél az, hogy az önkormányzatok csak olyan hitelt vegyenek fel, amellyel beruházást finanszíroznak, és a beruházás majd többletbevételt hoz az önkormányzatnak - mondta Varga Mihály, hozzátéve: Nagy Britanniában is egy központi szervezet veszi fel az önkormányzati kölcsönöket.
   
Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzatok működési költségeiket, azaz folyó kiadásaikat fedezzék a kibocsátott kötvények révén - hangsúlyozta az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.