A Széll Kálmán Terv a stabilitást célozza

Megvalósulhatnak a választási ígéretek is?

Súlyos gazdasági örökséggel néz szembe a kormány, ugyanakkor a bejelentett intézkedések nem brutális megszorító csomagot jelentenek, hanem a meglévő tartalékok feltárására irányulnak.

2011.03.01 14:32MTI

Így értékelte Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a kedden ismertetett Széll Kálmán Tervet, amely álláspontja szerint a hosszú távú stabilitást célozza meg.

Fricz Tamás kiemelte: teljesen világossá vált, hogy a legnagyobb gondot az eladósodottság súlyos mértéke jelenti, az, hogy az államadósság az elmúlt nyolc évben a duplájára emelkedett. Hozzátette: bár vannak a világon nálunk eladósodottabb országok, ezek erős gazdaságokkal rendelkeznek, másrészt az eladósodottságuk belső, szemben a gyenge lábakon álló magyar gazdasággal és annak külső eladósodottságával, amit veszélyes állapotnak és folyamatos kockázati tényezőnek minősített.
   
A külső eladósodottság lecsökkentése prioritást kell hogy élvezzen - szögezte le Fricz Tamás. Arra is kitért, hogy "az elmúlt 8 év szocialista-liberális kormányzásának felelőssége feltétlenül megállapítható", és fontosnak nevezte, hogy ez ne maradjon következmények nélkül. Hangsúlyozta: változtatni kell azon, hogy ez egy következmények nélküli ország, egy állami, kormányzati, politikusi felelősségnek kell életbe lépnie és nem maradhat következmények nélkül, hogy ezt az országot nagyon nehéz helyzetbe hozta az elmúlt nyolc év.
   
Fricz Tamás a tervvel kapcsolatban még azt emelte ki, hogy a meghirdetett programból az látszik, a kormányzatnak saját meghatározott filozófiája van. Mint mondta, a kabinet szakít az elmúlt nyolc évvel abban a tekintetben is, hogy kifejezetten tartja magát a választási ígéretéhez, aminek lényege, hogy a kialakult gazdasági válsághelyzet javítása érdekében szükséges lépéseket nem azokra terheli, akik nem tehetnek erről a válságról. Vagyis döntő mértékben nem az átlagemberekre vagy a kis- és közepes keresetűekre - fejtette ki.

A politológus szerint a programpontok a belső tartalékok feltárására irányulnak és sokkal kisebb mértékűek a megszorító jellegű intézkedések, amelyre példaként említette a bankadó fennmaradását. Szerinte mindebből az következik, hogy nem egy brutális megszorító csomagról van szó, hanem a rendszerekben meglévő tartalékoknak a feltárásáról és az ezekkel való gazdálkodásról. 
   
A Széll Kálmán Terv lényege Fricz Tamás szerint a hosszú távú stabilizáció megcélozása, hogy megszűnjön a szerkezetileg meglévő pazarlás. A strukturális átalakítás szükségességét hangsúlyozva kifejtette: e nélkül csak tűzoltás van minden évben.
   
Fricz Tamás a várható külföldi reakciókkal összefüggésben kifejtette: azt jósolja, hogy többé-kevésbé megnyugvással fog szolgálni ez a terv, mert valóban látszik, hogy szerkezetileg nyúl hozzá az alapvető kérdésekhez és nem pedig átmeneti intézkedéseket hoz. Így középtávon tartósan ki lehet vezetni a folyamatos veszélyhelyzeteket a magyar gazdaságból - mondta a Civil Összefogás Fórum szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.