Gyengülést és erősödést is hozott

Eltérően hatott a Széll Kálmán Terv a tőzsdei árfolyamokra

Eltérően hatott a tőzsdei vezető részvényekre a Széll Kálmán Terv részleteinek bemutatása, a bankadó harmadik évi összegének megemelése, a nyereségadó csökkentésének kitolása gyengítette a papírokat, a megkérdezett részvénypiaci elemző szerint azonban ennek hatásait az intézkedések kedvező piaci fogadtatása ellensúlyozhatja.

2011.03.01 13:57MTI

A bejelentést megelőzően - a kiszivárgott hírek hatására -, majd a terv ismertetését követően azonnal gyengült a Mol, az OTP és a Richter, néhány órával később azonban mérséklődött veszteségük.
   
Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta, hogy a gyógyszergyártók árfolyama még a bejelentés előtt csökkent. A kiszivárgott hírek ugyanis több konkrétumot tartalmaztak, mint a Matolcsy György által ismertetett terv, amelyben csak a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása szerepel, összeg nélkül.
   
Bár a részletek még nem ismertek Herczenik Ákos szerint van rá esély, hogy a gyógyszergyártók nyereségének jelentős részét érinthetik az intézkedések. A Richter egészen 36.915 forintig gyengült, majd néhány óra múlva 37.500 forintra erősödött, de az előző napi záráshoz képest több mint 1 százalékos mínuszban volt.
   
Az OTP-nél más a helyzet - mondta. A bankadó teljes összegének kivetése a harmadik évben is ugyan egyértelműen negatív hír a cégnek, ahogy a nyereségadó csökkentésének elhalasztása is, ezzel szemben ha az intézkedéseket a befektetők pozitívan fogadják, csökkenhet a magyarországi kockázat, ami ellensúlyozhatja a negatív hatásokat. Az OTP a bejelentést követően 5.660 forintig gyengült, majd 5.750 forint fölé korrigált, ám ez is több mint 2 százalékkal gyengébb a hétfői záróáránál.
   
A Mol-nak is kedvezőtlen a társasági adó fennmaradása, de a jelenlegi olajárak és a Molról megjelenő céghírek mellett a bejelentés nem mozgatta meg az árfolyamot. Délelőtt 11 óra után 23.305 forintra csökkent az árfolyam, délutánra azonban pluszba került a papír.
   
A Magyar Telekomot is hátrányosan érinti az intézkedés, de az adó mellett legalább ilyen fontos a cég osztalékhozamának összehasonlítása az állampapír piaci hozamgörbéjével, a különbség pedig nőhet Magyarország javuló megítélésével. A Magyar Telekom árfolyama nem csökkent a terv ismertetésekor, délután is 1 százalékos pluszban állt a részvény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.