Csökkenő nyomás az olajárakon

Tőzsde: Ázsia és Amerika is erősödéssel kezdhet

Emelkedtek a vezető ázsiai tőzsdemutatók kedden követve a hétfői amerikai és európai tendenciát, elsősorban annak köszönhetően, hogy úgy látszik javul a helyzet az Egyesült Államok gazdaságában, ugyanakkor csökkent a világgazdaság további növekedését alapjaiban meghatározó olajárakra nehezedő nyomás.

2011.03.01 08:19MTI

Tokióban a vezető tőzsdemutató, a Nikkei 0,9 százalékos erősödéssel 10.720,77 ponton zárt. A szöuli Kospi 1,2 százalékos csökkenéssel végzett, a hongkongi Hang Seng 0,2 százalékos, a sanghaji összetett mutató 0,6 százalékos, a tajvani vezető mutató 0,7 százalékos pluszban volt.
   
Az amerikai határidős indexek is felfelé indultak kedd reggel: a DJIA 0,27 százalékkal, az SandP 0,35 százalékkal, a Nasdaq 0,30 százalékkal emelkedett. A három mutató hétfőn 0,04-0,79 százalék közötti erősödéssel zárt.
   
Az olaj árának alakulását az befolyásolta, hogy líbiai kikötőkben megindult az olajszállítás, és Szaúd-Arábia pótlólagos olajat juttatott a piacra: kedden kora reggel az északi-tengeri Brent hordónként 112 dollár, a nyugati féltekén irányadó amerikai WTI 97 dollár volt.
   
Az euró erősödött a dollárhoz és a jenhez képest: röviddel 8 óra előtt egy euró 1,3819 dollárt ért, hétfőn későn 1,3802-őt. Egy euróért 113,53 jent adtak, míg hétfőn későn 112,88-at.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.