Hideg is, meleg is?

Banki elemzők: a Széll Kálmán Terv iránya kedvező

Elégedettek a piaci elemzők a Széll Kálmán Terv irányával, céljával, de a piac több részlet megismerését várja. Kiemelték, hogy a kormány terveinek legfontosabb üzenete az államadósság-csökkentés.

2011.03.01 14:20MTI

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője úgy fogalmazott: "langyos lett a csomag", mert tartalmaz meleget és hideget is egyszerre. Leszögezte: a kedden meghirdetett kormányzati intézkedési terv hangneme és az általános iránya kedvező, fő kockázata azonban, hogy fellazulhat a megvalósítás során. Szerinte piacnak a konkrét döntésekről további információra lesz szüksége.
   
Az intézkedési terv "meleg", azaz a pozitív oldalához tartozik a mérete. Pozitív az is - fűzte hozzá -, hogy a terv a kiadási oldali tételekre összpontosít és tartalmaz a foglalkoztatást elősegítő strukturális elemeket is.
   
A csomag "hideg" része a megvalósítási kockázat, és aggályos az is, hogy egyes elemeket nem részleteztek, valamint akad olyan köztük, amely további költségnövekedéssel járhat - mondta.
   
A megcélzott hiányértékek és gazdasági növekedés üteme pedig túlontúl ambiciózusnak tűnik - tette még hozzá.
   
Felhívta a figyelmet, hogy az idei évben komolyabb megtakarításra még nem lehet számítani az intézkedési tervtől, mert a legtöbb intézkedés további tervezést igényel, a csomag legfőbb hatása 2012-ben mutatkozik, utána 2014-ig már halványul.
   
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy vélekedett: az intézkedési terv legfontosabb üzenete az államadósság-csökkentése. Az elemző elégedett a kormányzati bejelentéssel, szerinte annak iránya jó, támogatható, ennél többet most nem lehetett várni.
   
Kiemelte: a várakozásokhoz képest "vastagabb", 2013-ban 900 milliárd forintos programot jelentettek be, bizonyára azért, hogy ha felpuhulna is, maradjon benne mozgástér.

Hozzátette: a piacon csalódást okozott, hogy nem ismertették a részleteket, azt, hogy miként kivitelezik a lépéseket. Hozzátette azonban, hogy ügyben szerinte sincs ok az elkeseredésre, mert most indul majd be a törvényalkotás.
   
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője jónak, fontosnak, szükségesnek nevezte a változtatások irányát. Hozzátette: ez ügyben nincs hiányérzete, bár az állam és az önkormányzatok működése nem került szóba.
   
Kitért arra is, hogy az előre kiszivárgott részletek köszöntek vissza a bejelentésben, ezek jó részében nem volt meglepő. Számítani lehetett a csomag természetére is, és bár kedden többet meg lehetett tudni a részletekről, hogy valójában mekkora megtakarítás származik az intézkedésekből, arra majd a gyakorlat adja meg a választ - közölte
   
Fontosnak nevezte azt is, hogy a feltárták a "fehér foltokat", azaz azt, hogy miből töltik fel a programot a megfelelő nagyságúra. Ezek közül kiemelte a bankadó jövő évre szóló meghosszabbítását és a társasági nyereségadó-csökkentés elhalasztását.
   
E két lépést Barta György "érdekesnek" nevezte, Suppan Gergely pedig ezekről azt mondta: érthetetlen, hogy miért okoz csalódást a piacnak a bankadó hosszabbítása, ő maga arra számított, hogy ez az adó csak 2013-tól fut ki.
   
A társasági adócsökkentés késése kapcsán Suppan Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt feláldozzák az államadósság-csökkentés oltárán, de amit "elveszítenek a vámon, megnyerhetik a réven." Ha hitelesebb lesz a gazdaságpolitika és gyorsabban csökken az államadósság, akkor gyorsabban csökkennek a kamatterhek is, csökkenhet a kockázati felár, így olcsóbb finanszírozáshoz juthatnak a cégek, ami kompenzálhatja az üzleti szférát. Igaz - fűzte hozzá - egy ígérettől való elállás csökkenheti az üzleti bizalmat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.