Egy szlovák liberális lap a Széll Kálmán Tervről

"Ez a különbség egy államférfi és egy populista között"

Nem kívánt gyermek cím alatt közöl kommentárt a Széll Kálmán Tervről a Sme című szlovák liberális napilap csütörtökön.

2011.03.03 09:15MTI

"Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar kormány stabilizációs csomagja inkább a megszorításokról, semmint a reformokról szól, hogy azt nem maga Orbán Viktor közölte a néppel, hanem két miniszteri tisztségű segéde" - állítja a cikk szerzője, Peter Morvay.
   
Egy blogger ezt egy olyan helyzethez hasonlította, mintha Churchill híres hadba hívó beszédét nem saját maga mondta volna el, hanem csak arról szólt volna néhány mondatot, hogy milyen jó lesz a háború után, majd átadta volna a mikrofont miniszterének, aki beszélt volna a vérről és a könnyekről. "Nagyjából ez a különbség egy államférfi és egy populista politikus között" - tette hozzá Morvay.
   
"Az, hogy Orbán nem volt hajlandó egyértelműen odaállni a "reformcsomag" mögé, az egyik oka annak, miért fogadták a piacok szkeptikusan az államadósság- és deficitcsökkentési terveket. Ez a feltűnő távolságtartás ugyanis arra is szolgál, hogy Orbán a jövőben könnyebben el tudjon határolódni a tervtől, és megbuktassa azt, ha túl sokat ártana népszerűségének" - vélekedik a szerző. 
   
Úgy véli: paradox módon ez a terv "a legértelmesebb, sőt egyike a kevés értelmes és hasznos dolgoknak, amelyekkel az Orbán-kormány eddig előállt". Megvalósítása nem jelentene ugyan mély strukturális reformokat, amilyenekről Navracsics Tibor beszélt, de "mindenképpen jó irányba tett lépésnek számítana", amelyet "már tavaly nyáron meg kellett volna tenni".
   
"Akkor azonban még feltűnőbb lett volna, mint most, hogy a Fidesz-kormány pontosan azt csinálja, amit ellenzékből az előző kormányok szemére vetett, ami ellen tüntetéseket és népszavazásokat támogatott" - szögezi le Peter Morvay. Szerinte "Magyarországnak szüksége van a reformokra, amelyek első lépése lehetne az Orbán-csomag", mégpedig függetlenül attól, ki valósítja meg ezeket a reformokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.