Árképzés és visszaszorítás

Széll Kálmán Terv - Befagyasztják a legfontosabb rezsiköltségeket

A Széll Kálmán Terv szerint a devizahitelek törlesztése sok családban már a megélhetést fenyegeti, így fontos, hogy legalább a rezsiköltségek ne emelkedjenek az égig. Ezért a kormány hatósági árképzéssel és az extraprofit visszaszorításával befagyasztja a legfontosabb rezsiköltségeket.

2011.03.01 16:04MTI

A rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit július elsejéig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium dolgozza ki. A Széll Kálmán Terv az intézkedést azzal indokolja: minden józanul gondolkodó kormány számára az a legfontosabb, hogy a családok helyzete stabil és kiszámítható legyen.

Mint a dokumentumban olvasható, a megélhetési kockázatok csökkentése közvetlenül is pozitívan hat a gazdasági teljesítményre, az adósság legyőzésére, mivel az erős háztartásokban sokkal kisebb az esélye annak, hogy bárki kiesik a normális élet világából, és az állam segítségére szorul.

A családok védelmével és megerősítésével a szociális kiadások hosszabb távú csökkenésére, ezzel az adósság újratermelődésének elkerülésére is okkal lehet számítani - derül ki a tervből, amelyet kedden ismertettek.

A dokumentum szerint az abban foglalt intézkedések révén nő a bizalom Magyarország iránt, ezzel csökken a kockázati felár és vele az általános kamatszint, ez pedig fékezni fogja szinte minden termék és szolgáltatás árának növekedését. A családok így olcsóbban juthatnak hitelhez, bátrabban tervezhetnek, mert kevesebb pénzt visz el a hitelkamat.

"A devizahitelezés, amelyet a nemzeti ügyek kormánya egy korábbi döntésével már betiltott, elveszti így az értelmét, hiszen a forintkamatok is elérhetőkké válnak" - olvasható a tervben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.