Túl sokat költöttek Meggyesék?

Kockázatos hitelek miatt került nehéz helyzetbe Esztergom?

Túl sokat költött Esztergom előző vezetése - állapította meg az Állami Számvevőszék. A most elkészült jelentés szerint a városban az elmúlt években több olyan gazdasági döntést is hoztak, amely az eladósodáshoz vezetett, például kockázatos hiteleket vettek fel.

2011.02.22 19:49MR1- Kossuth

Az Állami Számvevőszék szerint 2007 és 2010 között jelentősen romlott Esztergom pénzügyi helyzete, mert a költségvetésben nem voltak egyensúlyban a tervezett bevételek és a kiadások.

A hiányt elsősorban kötvénykibocsátással és hitelekkel próbálta pótolni az önkormányzat. A legtöbb esetben ehhez több milliárd forint értékben kockázatos, svájci frank alapú hiteleket választott és a Szent Miklós Alapot jelölte meg az egyik 610 milliós tartozás biztosítékául.

A gyerekek számára létrehozott alap a törvények szerint nem is lehetett volna fedezet a hitelekre.

Esztergom, régen.


A számvevőszék szerint az önkormányzat belső ellenőrzése sem működött jól, és előfordult az is, hogy közbeszerzési eljárás nélkül kötöttek 143 milliós szerződést a város közbiztonságának fenntartására.

Esztergom októberben megválasztott független polgármestere, Tétényi Éva több tanácsot is kapott a számvevőszéktől, hogyan javítson a város helyzetén. A jelentést harminc napon belül a képviselőtestület elé kell tárni mégpedig egy intézkedési tervvel vagy javaslattal együtt. Ha ez kész, az intézkedési tervet a fideszes többségű önkormányzatnak is meg kell szavaznia – tette hozzá Tétényi Éva.

Az MR1-Kossuth megpróbálta megszólaltatni Meggyes Tamást, aki a vizsgált időszakban volt Esztergom fideszes polgármestere, de elérni őt eddig nem sikerült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.