Éhenhalnak a vendéglátók?

Nagy a füstölgés a cigiszigorítás körül

A vendéglátósok attól tartanak, csökken forgalmuk a tervezett szigorú dohányzási tilalom miatt, a tüdőgyógyász szerint a törvényjavaslat megfelel a WHO és az unió előírásainak.

2011.02.28 12:52MR1- Kossuth

A Fidesz arra készül, hogy júliustól törvényjavaslattal megtiltja a dohányzást minden zárt légterű nyilvános helyen, vagyis az összes vendéglátóhelyen, így a kocsmákban is - írja az MR1-Kossuth.

2004-ben az írek voltak az elsők Európában, akik betiltották a dohányzást zárt légterű vendéglátóhelyeken. Volt is felfordulás, az ír kocsmárosok, pincérek, csaposok azon aggódtak, hogy a sör-, foci- és cigirajongó törzsközönségüket vesztik, így aztán állásukat is. Akkor legalább nyolcszázalékos forgalom-visszaesést vizionáltak, és több ezres munkahely megszűnést. Nem sokra rá valóban bezárt majdnem ezer vidéki pub. De, hogy ne legyen ilyen egyszerű a tiltó rendelkezés következményeinek értelmezése, másutt emelkedett a pubokba járók száma. Ami bizonyos, hogy 2005-ben már hétezer ír döntött úgy, hogy leteszi a cigit.

Angliában is hosszas vita előzte meg a dohányzás korlátozását, végül 2007 nyara óta a dohányos kénytelen az utcára menni, ha rá akar gyújtani. Tehát kint ácsorognak a kocsma előtt, szívják a cigarettát és kezükben a sör. De rögtön úgy vezették be a tiltást, hogy semmilyen zárt helyen nem lehet rágyújtani. Talán annyi a különbség, hogy kevesebben állnak már kint, és egyre többen szoknak le, miután egyre macerásabb dohányozni, és egyre drágább a cigaretta. Nagyon jól előkészített, átgondolt és nagyon következetesen végrehajtott törvény ez, és a bevezetése idejére egészségügyi kampányt is szerveztek.


A mai napig széles körben segítik a dohányzásról való leszokást Nagy-Britanniában. Sok gyógyszerhez, illetve dohányzásról leszoktató szerhez nagyon olcsón vagy ingyen lehet hozzájutni. Egyébként egyes klubok, azaz végeredményben nem nyilvános helyek felmentést kaptak, de csak úgy hogy külön dohányzó helyiségeket alakítottak ki.

A bajorok is nagyon szigorúak


A tilalomban az igazi úttörő mégis az NDK volt. Ott már 1990 előtt sem lehetett rágyújtani az éttermekben, ebédidőben, délelőtt tizenegy és délután két óra között. 2008 óta viszont az összes német szövetségi államban az a szabály, hogy elkülönített zárt helyet jelölhet ki a vendéglátóiparos a dohányzó vendégeinek. A magyar tervezett szabályokhoz hasonló szigorú rendelkezés Bajorországban van: népszavazás döntötte el, hogy még dohányzó helyiségek se lehessenek.

Olaszországban nem tűnik sikeresnek a korlátozás. A füsttilalmat 2005 januárjában vezették be, de nem hozott komolyabb eredményeket. Korábban 13 millió volt az olasz dohányosok száma, majd visszaesett 11 millióra, de most megint 13 millió körül van.

Az olasz egészségügyi minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy sajnos nem sikerült leszoktatni a fiatalokat a dohányzásról. A 15-24 év közöttiek 30 százaléka dohányzik Olaszországban, s felük 15 éves kora körül szokik rá a dohányzásra. Az olasz éttermekben, munkahelyeken, zárt területen, repülőtéren teljes füsttilalom van, de a munkahelyeken lehet egy kijelölt dohányzó szoba. De a tilalmat nem veszik nagyon szigorúan Olaszországban. Például az olasz rádióban ha egy szobában mindenki dohányzik, akkor mindenki rágyújt. Nem szabályos, fel is lehetne őket jelenteni az úgynevezett füstfelelősnél, de ez nem szokott megtörténni. A bírság minimum 27, a maximum 275 euró. Ezt is ki szokták szabni például azokra, akik mondjuk utcán vagy játszótéren gyerekek közelében gyújtanak rá.


Vendéglátós kontra tüdőgyógyász

A 180 percben Mucsi János tüdőgyógyász és Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökségi tagja mondta el véleményét a dohányzást tiltó javaslatról. Háber Tamás szerint a tiltás soha nem vezet jó eredményhez. Mint mondta az egészség a legfontosabb, és az ipartestület is azt mondja, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egészséges levegő és korrekt munkahelyi feltételek legyenek a magyar munkahelyeken. Hogy viszont se a kerthelységben, se az üzletek előtt ne lehessen dohányozni, az szerinte magyar túlkapás.

„Nagyon nagy fokú túlkapás, hogy sem az utcán, sem az üzlet előtt, sem a kerthelységben nem lehet dohányozni.”

Háber Tamás sem tartja jónak a mostani gyakorlatot, vagyis a dohányosok és nem dohányosok asztal szerinti elkülönítését, hiszen a füst könnyen átterjed a nem dohányosok területére, szerinte ezt a törvényt az egyterű üzleteknél nem lehet kezelni.

„Ezért mondjuk azt, hogy magának a vállalkozónak kell megmondania, dohányzó vagy nemdohányzó-e az üzlete.”

Mucsi János tüdőgyógyász szerint pont ezt próbálták megvalósítani Spanyolországban,de nem vált be, így 2011. január 1. óta ott is a magyarországi módosító javaslathoz hasonló törvényt vezettek be, Ő úgy látja, a nemzetközi tapasztalatok azt igazolják, ha betiltották a dohányzást a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, azt be tudták tartani az emberek, és nem volt felháborodás, a lakosság igenis kulturáltan fogadta a döntést Háber Tamás úgy véli, a kormányzati nyilatkozatokkal ellentétben nagy mértékben csökken a forgalom a tilalom következtében, és szerinte a gazdasági válságban különösen felelőtlen tett egy ilyen javaslat beterjesztése.

Mucsi János úgy gondolja, egyáltalán nem túlkapás a javaslat, hiszen megfelel a WHO irányelveinek és az európai uniós irányelveknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.