Hétvégén nyugodtabb idő várható

Havazás, ónos eső: jelentős késések a vasúti közlekedésben

Csütörtök hajnalra az ország több vonalán leszakadt felsővezeték, tartós zárlat okoz jelentős késéseket a vasúti közlekedésben - tájékoztatta a csütörtökön hajnalban a MÁV kommunikációs igazgatósága az MTI-t.

2010.12.02 07:22MTI/ idokep.hu

A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon Tárnok és Dinnyés között 3 óra 53 perctől tartós zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram. A szakemberek keresik a hiba okát.

Jelenleg ezen a szakaszon áll a forgalom. Az erre közlekedő vonatok utasai 40-50 perc késéssel számoljanak. A Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, vasútvonalon 2 óra 15 perckor Nyírbogdány és Demecser között egy tehervonat mozdonyára fa dőlt. Leszakadt a felsővezeték, és a mozdony is megsérült. A vonatok csak az egyik vágányon, váltakozó irányban tudnak közlekedni. Az erre közlekedő vonatok utasai 30-40 perc késésre számítsanak.

Ugyanezen a vonalon Záhony és Tuzsér között is leszakadt a felsővezeték 2 óra 48 perckor. A pályát kizárták a forgalomból. A MÁV-START Zrt. a Volán társaságtól megrendelte a buszokat.

Az átszállások miatt az erre közlekedő vonatok utasai további 10-20 perc, összesen 50-60 perc késésre kell, hogy számítsanak.

A helyreállítást a szakemberek mind két esetben megkezdték. A végleges helyreállítást a szakemberek a délelőtti órákra ígérik.

Csütörtökön reggel nagyrészt erősen felhős égbolt lesz felettünk, elsősorban északkeleten fordulhat elő hószállingózás. Többfelé erősen párássá válhat a levegő. Napközben délnyugaton több órára kisüthet a Nap, az ország többi részén jellemzően erősen felhős égre tekinthetünk fel.

Északnyugaton hózáporok; míg keleten, délkeleten záporok alakulhatnak ki szórványosan. Északkeleten elvétve ónos szitálás sincs kizárva. A légmozgás gyenge marad. Hajnalban -5 és +4°C, délután 0 és 9°C közötti értékeket mérhetünk.

Pénteken eleinte még csak délnyugaton, majd később országszerte várható csapadék. Északon inkább havazás, míg délen inkább havas eső, eső valószínű; helyenként ónos eső is lehet. A reggeli órákban -2 és +4°C között alakul a hőmérséklet.

Hétvégén nyugodtabb időjárás várható, hajnalonként -főként északon- kemény fagyokkal. Jövő héten ismét változékony, csapadékos időre van kilátás, a jelenlegi számítások szerint nagy részt esőre készülhetünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.