Hószállingózás, esetleg kisebb havazás várható

Tél tábornok támad: röpködni fognak a mínuszok

Kedden napközben dél felől lassan tovább vastagszik a felhőzet, délután már csak északkeleten lehet napsütéses az idő. A nap második felében a délnyugati határszélen előfordulhat hószállingózás, esetleg kisebb havazás.

2010.11.30 09:05idokep.hu

A légmozgás estig gyenge vagy mérsékelt marad. -2 és +4°C közötti csúcshőmérsékletek valószínűek.

Szerdán reggel erősen felhős vagy borult lesz az ég, ekkor már az északkeleti területek kivételéve többfelé várható csapadék: havas eső, hó formájában, sőt délelőtt a délkeleti megyékben akár ónos eső is előfordulhat. Az északkeleti szelet a Kisalföld kivételével kivételével élénk lökések kísérhetik. -2 és -7°C közé hűl a levegő, északnyugaton lehet ennél hidegebb.

Napközben marad a borongós időjárás, az ország északnyugati harmadán, valamint az Északi-középhegységben további havazásra van kilátás, ám folytatódik a magasban a melegedés, így másutt eleinte fagyott eső (délkeleten ónos eső), majd havas eső, eső lesz inkább a jellemző.

A szelet középen és keleten élénk, időnként erős lökések kísérhetik, a csúcshőmérsékletek -2 és +4°C között alakulnak.

A héten marad az erősen felhős idő, csak kevés napsütés valószínű. Több hullámban érkeznek csapadékos légtömegek hazánk fölé, a csapadék halmazállapota területileg változik majd, a hőmérsékletek az átlag körül, de tájegységenként igen szélsőségesen alakulnak majd, és többször lesz élénk, erős a szél.

Orvosmeteorológia

Kedden nem várható fronthatás, de napközben is csupán fagypont körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd, ezért érdemes melegen, rétegesen öltözködni! Egy csésze tea segíthet a felmelegedésben, és hangulatunkat is javíthatja. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, kezdjük el felkészíteni szervezetünket a téli időszakra!

Közlekedésmeteorológia

Kedden reggel erős fagy várható az ország jelentős részén, az olvadt hólé pedig az utakra fagyhat; emiatt csúszós útszakaszokkal találkozhatunk, tartsunk nagyobb követési távolságot, és kerüljük a hirtelen fékezésre kényszerítő helyzeteket!

Aki még nem tette meg, cserélje le a nyár gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hójelentés

Hazánkban a lehullott hó nagy része már elolvadt, csak a magasabban fekvő tájakon és északnyugaton találkozhatunk hótakaróval, a hegyekben szánkózásra alkalmas helyek is vannak. Az érkező enyhébb levegő hatására tartós hótakaró még nem tud kialakulni, várhatóan szerdán számíthatunk újbóli havazásra, hózáporokra.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.