Évenete ezer fővel kevesebb doktor marad itthon

"Cápaként csapnak le a külföldi fejvadászok a hazai orvosokra"

Évente ezer fővel csökken az orvosok száma itthon, a drasztikus külföldre áramlás megállíthatatlannak tűnik kormányzati beavatkozás nélkül. A nyugati fizetés negyedéért már itthon maradna a gyógyítók meghatározó többsége, a kezdő orvosok bérét kellene a duplájára emelni a Rezidens Szövetség szerint.

2010.11.30 09:28ma.hu/duna tv

Nettó kétszázezer forint, a nyugati bérek negyede – ez az a fizetés, amiért már szívesen itthon maradnának a pályakezdő orvosok. Ehhez meg kellene duplázni a pályakezdő doktorok fizetését, amire már akár jövőre is elszánhatná magát a kormányzat, hiszen nem terhelné meg annyival a büdzsét, hogy ne lehetne belevágni – derült ki a Rezidens Szövetség elnökének nyilatkozatából.

Ha a hálapénzhez nem társulna többé megélhetési kényszer, a teljes orvostársadalomban mozgalmat indíthatnának a borítékban adott “mellékes” pénzek rendszere ellen – hangzott el a beszélgetésben. A fiatal orvosok elsöprő többsége pedig itthon képzelné el a jövőjét, ha megélne a fizetéséből, ha nem kellene a hálapénzzel foglalkoznia és ha lehetősége lenne a szakmai fejlődésre - emelte ki a három legfontosabb szempontot Papp Magor a fiatal gyógyítók elvárásai közül. Bár így még mindig jóval kevesebb pénzt keresnének, mintha nyugatabbra vállalnának munkát, de mégis maradnának itthon, hiszen azért tanultak, hogy itthon gyógyíthassanak – érvelt a szövetség vezetője.

A külföldiek célzottan csábítanak


Hihetetlenül sok külföldi fejvadász cég fordul meg az orvosegyetemeken és az orvosi munkahelyeken - tudtuk meg.

“Naponta, hetente botlunk beléjük, ha nem akarunk, akkor is megtalálnak minket ezek a cégek. Különböző marketing eszközökkel próbálnak rábírni a külföldi munkavállalásra. Mint a cápák, úgy úsznak az orvosok körül ezek a cégek” - nyilatkozta a fiatal orvosok érdekképviselője.

Hozzátette: az igaz megtartó erő mégiscsak az lenne, ha itthon rendeznék a gyógyítás viszonyait és feltételrendszerét.


A történet egyébként nem csak az orvosokról szól – a magyarországi betegek számára is garantálni kellene, hogy legyen, aki gyógyítja és ellátja őket – hangzott a beszélgetésben.

Orvosok ezrei hiányoznak az országban

Jelenleg közel kétezer orvosi állás betöltetlen – sorolta a riasztó adatokat Papp Magor. A statisztika többi része: évente közel hétszáz orvos végez a hazai egyetemeken, ez idő alatt közel ugyanennyien nyugdíjba is mennek; emellett újabb ezer főre tehető azok száma, akik már idén elhagyják Magyarországot. Ez azt jelenti, hogy évente ezer fővel csökken majd az orvosok száma idehaza, ha folyatódik a jelenlegi tendencia.

“Nagyon drasztikus kiáramlást láthatunk, ezért van szükség az azonnali beavatkozásra. A kollégák nagy többsége már kezdő orvosként elmegy itthonról. Az idén végzősök fele már be sem lépett a magyarországi szakképzésbe. Ha külföldön kezdik el a pályájukat, legalább öt évre elköteleződnek majd odakint, a kinti szakképzésben, és kétséges, hogy utána mennyire lehet őket hazacsábítani.

Rögtön az elején elfogadható megélhetési viszonyokat kell számukra biztosítani, különben el fogjuk veszíteni az orvosainkat” - szögezte le a Duna Televízió Hattól nyolcig műsorának nyilatkozó Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.