A tapasztalatlanság veszélyei

Túlterheltek az orvosgyakornokok- a páciens életébe kerülhet?

Egy jelentés szerint a betegek élete veszélybe kerülhet a tapasztalatlan, felügyelet nélkül hagyott orvosgyakornokok kezében.

2010.11.09 13:00medipress.hu

Az európai munkaidő direktíva bevezetése óta, amely kimondja, hogy a gyakornokok 48 óránál hosszabb ideig nem lehetnek ügyeletben, az éjszakai műszakok többségét a fiatal gyakornokok látják el, így alig marad idő személyes konzultációra.

John Collins, az Oxford Egyetem kutatója szerint az egyik gyakornokra például száz beteget bíztak egy hétvégén.

"Hétfőtől péntekig játszom a majmot. Leghátul kullogok, és látom, ami látok, megtanulom, amint megtanulhatok. Szombaton aztán én leszek az egész osztály vezetője. Legalább száz betegről kell gondoskodnom, és senki sem felügyel engem"
- mesélte Collinsnak a gyakornok.

A brit kormány tanácsadótestülete, a Medical Education England szakértői által készített jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegeket a gyakornokok hibáiból eredő felesleges kockázatnak teszik ki.

A gyakornokokat kompetenciájukat meghaladó munkára kényszerítik, és senki sem felügyeli őket.

A jelentés szerzői szerint az, hogy a "mély vízbe dobás" még mindig elfogadott oktatási módszernek számít, azt tükrözi, hogy sokan nem ismerik fel a biztonságos betegellátás prioritását, és nem fogadják el a tanulóközpontú oktatás jelentős eredményeit.

Ha az orvosok nem kapják meg a megfelelő képzést, ez negatív módon befolyásolhatja a betegek ellátásának minőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.