Egymásra mutogatnak a hibázó orvosok

Durva: Levágták egy nő mellét, pedig nem volt rákos!

Romániában alig hallani olyan esetről, hogy orvosokat műhiba miatt ítélnének el. Ezúttal viszont hivatalosan is vétkesnek találták azokat az orvosokat, akik hibásan diagnosztizálták, és tévedésből vágták le egy 44 éves konstancai asszony mellét.

2010.11.09 16:29manna.ro

A konstancai közegészségügyi igazgatóság orvosi műhibákra szakosodott bizottsága hétfőn bejelentette, hibáztak a nőt kezelő és megműtő orvosok.

"Levágták a mellem, a beavatkozás előtt és után négy kemoterápián estem át. Elfogadtam mindezt, lemondtam a melleimről a családom érdekében. Elkezdtem hízni, holott mindenki tudja, hogy akinek rákja van, az nem szedi magára a kilókat." - elevenítette fel az asszony a történteket.

2008 elején érezte, hogy csomó van az egyik mellében, a konstancai kórházban az onkológus pedig rákkal diagnosztizálta, és azt mondta, le kell vágni a mellét. A 44 éves nő nem akarta a műtétet, annál is inkább, hogy a beavatkozást megelőző két kúra után a csomó eltűnt. Pleş doktornő viszont akkor azt mondta neki, a rák egyik agresszív formájáról van szó, amely bármikor újra megjelenhet, és arra kérte a nőt, válasszon sebészt.

A hölgy egy helyileg jó nevű onkológus sebészt választott, aki magánklinikáján műtötte meg. A szövettani vizsgálat és négy másik orvos konzultációja során kiderült, a nőnek nem rákja volt, hanem elmondása szerint "egy banális betegség, amely kenőcsökkel és masszázzsal gyógyítható".

Az operációt végrehajtó sebész nem vállalja a felelősséget: nem ellenőrizte a diagnózist, mivel a műtétet a páciens kérte. Állítása szerint akkor ellenőrizte volna, ha a beteg az ő klinikáján kezdte volna el a kezelést, és ott végezték volna a vizsgálatokat, így csak az iratok alapján tájékozódott, amelyeket a hölgy vitt.

Dana Pleş szerint normális, hogy a levágott testrészben a szövettani vizsgálat már nem mutatta ki a rákos sejteket, hiszen azok a műtétet megelőző kezelés során eltűntek. Szerinte az operációról a páciens döntött a sebésszel közösen, akivel ő nem is beszélte meg az esetet.

A közegészségügyi bizottság tulajdonképpen a bukaresti onkológiai intézet szakorvosainak álláspontját erősítette meg, akik a levágott mell szövetéből vett minták alapján megállapították, nem volt rákja a 44 éves asszonynak. Sem a sebész, sem Dana Pleş egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni az esetről.

Az orvosi műhiba elszenvedője perelni szeretné a bűnösöket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.