Nőgyógyászati rutinműtétbe halt bele a fiatal nő

Műhiba Szentesen - az ügyvéd szerint sérült a törvény által előírt elvárható gondosság elve

Maximálisan sérült a törvény által előírt elvárható gondosság elve a Szentesen egy nőgyógyászati rutinműtétbe belehalt fiatalasszony ellátása kapcsán - mondta el álláspontját az MTI-nek pénteken a Délmagyarország című napilap információira reagálva egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd.

2008.07.25 11:45MTI

Ábrahám László szerint a beavatkozás nem várt eredménye még belefér a műtéti kockázat körébe, azaz a beavatkozás során történhetnek sérülések, de azok általában azonnal észrevehetők, s tüneteik egy napon belül megjelennek.

Az ügyvéd elmondta: a fiatalasszony esetében akkor sérült a törvényben előírt elvárható gondosság elve, mikor a beavatkozás során okozott sérülést nem vették észre, a sérüléssel okozott károsodás elhárításával késedelmeskedtek, és ez a beteg halálához vezetett. Ennek következtében a hozzátartozók mindenképpen kompenzáló jellegű, nem vagyoni kártérítési igényt terjeszthetnek elő, és a vagyoni kárigényüket is érvényesíthetik a kórházzal és a felelősségbiztosítójával szemben.

Az ilyenkor szokásos rendőrségi vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy történt-e büntetőjogilag értékelhető mulasztás, azaz a beavatkozást végző orvos megvalósította-e a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségét, amelyet a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet - fejtette ki az ügyvéd. Az ügyről a pénteki Délmagyarország azt írta: a nőgyógyászati beavatkozás után három héttel hunyt el a 31 éves fiatalasszony. A lap úgy tudja, a nő spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre.

A beteg csak 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel. És bár ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták az életét megmenteni, így szerdán elhunyt. Az ügyet a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, a lapnak a kórház vezetősége nem nyilatkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.