Az intézményben nyilatkozatstop van

Rutinműtét után meghalt egy fiatal nő Szentesen - a rendőrség vizsgálja az ügyet

Orvosi műhiba miatt meghalt egy fiatal nő a szentesi kórházban egy rutinműtét során - írta pénteki számában a Délmagyarország. A napilap információi szerint egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel, még szerdán hunyt el a 31 éves fiatalasszony.

2008.07.25 09:47MTI

Az intézményben nyilatkozatstop van, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a haláleset körülményeit. A lap úgy tudja, a nő spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Egyes szakmai vélemények szerint ez a sérülés általában azonnal észrevehető, de 24 órán belül mindenképpen megjelennek a tünetek.

A 31 éves nő azonban csak a nőgyógyászati beavatkozástól számított 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel. És bár ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták az életét megmenteni, és szerdán elhunyt. A rendőrség már vizsgálódik.

Tuczakov Szilvána, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az ügyben úgy nyilatkozott: a szentesi kórház jelzése alapján közigazgatási eljárás indult, a haláleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják. Ennek során kiderül majd, hogy a 31 éves nő halálát emberi mulasztás okozta-e vagy sem. A kórházban egyébként az intézmény vezetői közül senki sem nyilatkozott a Délmagyarországnak.

- Egy spontán vetélés utáni egészségügyi küret velejárója, szövődménye lehet - ha nagyon kis százalékban is -, hogy megsértik a méhet, azonban az orvosnak mindent meg kell tennie, hogy a kialakult szövődményt észrevegye - mondta el Szőnyi György szülész-nőgyógyász az MTI-nek pénteken. 

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkárát azzal kapcsolatban kérdezte az MTI, hogy a Délmagyarország pénteki számában arról számolt be: orvosi műhiba miatt meghalt egy fiatal nő a szentesi kórházban egy rutinműtét során. A napilap információi szerint egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel, még szerdán hunyt el a 31 éves fiatalasszony. 

A lap úgy tudja, a nő spontán elvetélt, ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat és megsértette a vékonybelet is, amit nem vett észre. Szőnyi György az ilyen beavatkozásokról általánosságban elmondta, a méhfal a terhesség alatt annyira felpuhul, hogy a beavatkozáshoz használt eszközök könnyen megsértik azt, sokszor úgy, hogy az orvos észre sem veszi. Hozzátette: a szakma szabályai szerint azonban észre kell venni a műtét során, hogy megsérült a méhfal, amelyen egy lyuk keletkezik. 

A szervezet pedig - védekezésképpen - hashártyát tapaszt a lyukra. A szakember hozzátette azt is, ha a sérülés bekövetkezett, nem minden esetben jelentkeznek tünetei. Szőnyi György kiemelte: a spontán vetélés utáni beavatkozások és a terhesség-megszakítások a nagy kockázatú műtétek sorába tartoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.