Fél méteres lukat tömtek az agyarorvosok

Agyarorvosok: betömték egy elefánt "fogát"

Agyarorvosi diadalt arattak indiai fogorvosok: sikerült betömniük egy elefánt repedt agyarát.

2010.11.27 10:40MTI

A 27 éves bika bal agyara fél méter hosszan, 4 centi mélyen repedt el. A fogorvosok 47 tubusnyi különleges gyantával tömték be a rést. Az agyartömés két és fél órán át tartott, az elefánt nem kapott érzéstelenítést vagy altatást, de jól tűrte a beavatkozást, és utána sokkal boldogabbnak tűnt, az agyarrepedés kellemetlen lehetett neki.

A fogorvosok szerint az egész művelet hasonló volt emberek fogainak kezeléséhez, a legfőbb különbség abból adódott, hogy az elefántot nem tudták megröntgenezni, mivel nincs XXXL-es hozdozható készülékük. Ha nem tömik be az repedést, akkor abban előbb-utóbb annyi szennyeződés halmozódik fel, hogy begyullad az agyar töve, az állat pedig elpusztulhat.

Hogy meddig tart ki a tömés, nem tudni, mivel eddig erre a beavatkozásra még nem volt példa, de a fogorvoscsapat vezetője szerint remélhetően évekig nem lesz gond vele - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.