Elkerülhetetlen beszélni róla

A nagy tabutéma: A fogamzásgátlás a legzöldebb technológia

Hogyan lehet a legolcsóbban csökkenteni az üvegház-gáz kibocsátást? Fogamzásgátlókkal!

2010.11.25 15:15anyanaklenni.hu

A családtervezés ötször költséghatékonyabb klímavédelem, mint a többi zöld technológia. Egy a baj vele: tabutéma. Ötször olcsóbban érik el a kibocsátáscsökkenést a fogamzásgátlók a konvencionális zöld technológiáknál – áll a London School of Economics kutatói által szept. 9-én közzétett, Fewer Emitter, Lower Emissions, Less Cost címû tanulmányban.

A következõ négy évtizedben minden 7 dollár, amit családtervezésre költenek, több, mint 1 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Konvencionális zöld technológiákkal hasonló eredményt minimum 32 dollár befektetéssel lehet elérni.

Az ENSZ adatai szerint világszinten a foganások 40 százaléka a párok szándéka ellenére következik be – érvelnek a kutatók. A tanulmány szerint a költséghatékonysága miatt a családtervezést kellene a klímavédelem egyik legfontosabb eszközévé tenni.

Ha a családtervezés mindenki számára elérhetõ lenne, a következõ négy évtized alatt 34 milliárd tonnával kevesebb lenne a CO2 kibocsátás, ami 6 teljes évnyi USA ill. 60 évnyi UK kibocsátásnak felel meg.

A kutatást közzétevõ Optimum Population Trust igazgatója, Roger Martin szerint az éghajlatváltozásról szóló vitában mindenképpen beszélni kell a Föld egyre növekvõ lakosságáról. Mindig is világos volt, hogy a széndioxid-kibocsátás függ a népességszámtól. A széndioxid-kibocsátásnak zuhannia kellene, de ez lehetetlen, amíg a népesség robbanásszerûen nõ. A téma eddig tabu volt a klímaváltozásról szóló vitában, amely épp emiatt elvesztette kapcsolatát a valósággal.

A népességrobbanás lefékezése ökológiai szempontból elengedhetetlen, és a tanulmány rávilágít, hogy gazdaságilag nagyonis megvalósítható. A decemberi koppenhágai klíma-csúcson a népesség-problémát is napirendre kell tûzni. A megoldásnak ez a része igen egyszerû és olcsó, és nagyon sok szociális és gazdasági elõnye is van az egészségügytõl az oktatáson át a nõk egyenjogúságáig.

Az összes környezeti probléma szorításán is enyhít, a termõföld, a víz, az erdõk, a halállomány, az élõvilág és az olaj szûkösségétõl az élelemválságig. Ezek megoldása könnyebb kevesebb emberrel; többel pedig egyenesen lehetetlen. Minden egyes nem-kívánt foganás, különösen ha fogyasztói társadalomban történik, egyre csökkenti az egy fõre jutó javakat. A fogamzásgátlás emberi jogi megközelítésére van szükség minden országban. A téma tabuként kezelése megbocsáthatatlan.

Jelenlegi becslések szerint világszerte legalább 200 millió nõ szeretne fogamzásgátlást használni, de az elérhetetlen számára. Az ENSZ adatok szerint a családtervezés lehetõségének elterjesztése negyedére csökkenthetné a szülõk szándéka ellenére született gyermekek számát. Ezáltal 2050-re a jelenlegi becsléseknél félmilliárddal alacsonyabb, 8,6 milliárd körüli lehetne a népességszám, s e 4 évtized során 338 milliárd "emberév" helyett 326 milliárd zajlana. Ezzel 34 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást lehet elkerülni, 220 milliárd dollár befektetéssel.

A jelenlegi zöld technológiákkal ilyen mennyiségû szén-dioxid kibocsátásának az elkerülése több, mint egy trilliárd dollár lenne. Egy tonna széndioxid-kibocsátás elkerülésének az ára fogamzásgátlással 7 dollár, míg a jelenlegi technológiákkal a következõ (dollárban): szélerõmûvek (24), naperõmûvek (51), a széndioxidot tároló széntüzelésû erõmûvek (57-83), hibrid jármûvek (92), elektromos jármûvek (131).

Ráadásul a tanulmány túl óvatosan becsüli a fogamzásgátlással elérhetõ klímavédelem lehetõségét, mert csak a házas nõk megoldatlan családtervezési lehetõségeit veszi számításba. Más tanulmányok szerint a hajadonok akár 40 %-a is szándéka ellenére esik teherbe.

A klímaváltozás elleni küzdelembõl kihagyhatatlan a családtervezési lehetõségek biztosítása mindenki számára. Alapvetõ jelentõsége és hatékonysága miatt kiemelten kell kezelni a családtervezést a koppenhágai tárgyalásokon. (Ez ráadásul az ötödik Millenniumi Fejlesztési Cél része, a politika alapvetõ kötelessége akkor is, ha nem lenne ökológiai válság, hiszen a családtervezést az ENSZ már 1968-ban az alapvetõ emberi jogok közé sorolta. Természetesen a többi kibocsátás-csökkentési megközelítés szintén égetõen fontos a klíma-katasztrófa enyhítéséhez, hiszen a népesedés fékútja igen hosszú. Éppen ezért azonnali feladat a családtervezési analfabétizmus felszámolása, mert hosszú idõ, amíg az emberi népesség a fenntartható szintre csökken - a szerk.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.