Szükségünk rá van a biztonságos szexhez

Életkorok és az ideális fogamzásgátlási módszer

Legyen a nő tinédzser, fiatal felnőtt, túl a harmadik X-en, esetleg a negyediken is, egy dologra biztosan szüksége van a biztonságos szexhez: fogamzásgátlásra.

2010.11.19 17:00WEBbeteg

A mai modern gyógyszerek kis hormontartalommal, a lehető legkevesebb mellékhatással gondoskodnak a felhőtlen szexuális életről.

A fogamzásgátlással nem elég csak akkor foglalkozni, mikor a gyermek már túlesett első szexuális élményén.

A szülő feladata (lenne) a felvilágosítás, már csak azért sem érdemes ezt az iskolára hagynia, mert a tinik esetleg oda sem figyelnek, amikor erről hallanak, annyira kényesnek, cikinek érzik a témát.

Tiniknek

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.

Akár fiúról, akár lányról beszélünk, tizenévesként mindenképpen nagy segítséget jelenthet neki, ha ilyen kérdésekben is bizalommal fordulhat a szüleihez. Előbbi talán az édesapjához, utóbbi pedig az édesanyjához.

Tőlük nem csupán a biológiai kérdésekre kaphatnak választ, de a szexuális érés lelki megpróbáltatásait is könnyebben vehetik egy kis otthoni segítséggel.

Ezért aztán nem is lesz különleges esemény, ha az édesanya, ahelyett, hogy elterelné a szót, elviszi a lányát nőgyógyászhoz. A felelősségteljes szexuális viselkedés talán itt kezdődik. Vannak, akik szerint nem szabad, és nem is érdemes egy tizenévesnek fogamzásgátló tablettát felírni.

Akik mégis a gyógyszer szedése mellett döntenek, úgy vélik, egy esetleges abortusz sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent egy fiatal szervezetnek, mint egy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló. Régebben, akár csak 15-20 évvel ezelőtt is gondot jelentett a szervezet számára a magas hormonterhelés.

A korszerű gyógyszerek mellett ma már ettől ugyanúgy nem kell tartani, mint az elhízástól, a fokozott szőrnövekedéstől sem.

Mi több, ezek a készítmények jótékonyan hatnak a külsőre, nem kell aggódni a pattanások, a csúnya bőr, haj miatt. A modern fogamzásgátló készítmények nem elhanyagolható jó tulajdonsága, hogy szabályozzák a menstruációs ciklust, így 100 %-osan kiszámítható, mikor is következnek azok a bizonyos kényelmetlen napok.

A legtöbb páciensnél csökken hatásukra a vérzés mennyisége és ideje, a kísérő görcsöléses fájdalom, ez pedig nem csak a tinédzserek életét könnyíti meg, de a felnőtt nőkét is.

A fiatal nő

Sok 21. századi nő igénye, hogy az iskola elvégzése után, a 20-as éveiben kiteljesíthesse önmagát, karriert építhessen, dolgozhasson. Mindezt legtöbbször amellett, hogy már tartós párkapcsolatban él, melyben a rendszeres szexuális élet teljesen megszokott.

A fogamzásgátló tabletta segítségével nem kell tartania meglepetésektől, közben pedig nem kell aggódnia egészségéért sem, hiszen a ma piacon lévő készítmények ügyelnek a női természet harmóniájára, egészen lágyan avatkoznak csak be a természet rendjébe.

Anyaként

A gyermekvállalás – az női lét következő szakasza – ismét más elvárásokat, igényeket hoz egy asszony életébe. Ilyenkor a baba válik a legfontosabbá, az egész világ körülötte forog, a pelenkázás, altatás, szoptatás hármasa a szülők minden idejét leköti, a nő hajlamos megfeledkezni magáról.

Bár a szoptatás elvileg megvéd a teherbeeséstől, ez azért nem száz százalék, érdemes ezek alatt a hónapok alatt is fogamzásgátlót szedni.

Választható naponta szedendő, hormonmentes tabletta, de létezik olyan megbízható injekció is, ami három hónapos biztonságot kínál a kismamáknak.

A korszerű fogamzásgátlók közül minden nő életkora, életvitele, egyéni igényei és elvárásai alapján választhatja ki a neki legmegfelelőbb terméket.

Használatukkal biztonságban, kényelemben érezheti magát, miközben kiegyensúlyozott szexuális életet élhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.