Nem éri meg kipróbálni

A kóla nem az igazi, ha fogamzásgátlásról van szó

Az, hogy a Coca-cola szex után spermaölőként működik, csak egy városi legenda - figyelmeztetett egy tudós a British Medical Journal folyóiratban.

2009.12.27 13:26medipress.hu

Deborah Anderson, a Harvard Egyetem Orvosi Karának szülész-nőgyógyász professzora szerint az ötvenes és hatvanas években időnként Coca-colás hüvelyöblítést használtak, mivel azt hitték, az üdítő savtartalma spermaölő hatású.

Anderson hozzátette, hogy szegényebb országokban még ma is alkalmazzák ezt a módszert esemény utáni fogamzásgátlásként valamilyen üdítőitallal. Azonban nincs bizonyíték, hogy ezek a szokatlan fogamzásgátló módszerek valóban hatásosak, ám jó okunk van azt hinni, hogy árthatnak.

Először is, a kóla nem elég hatékony spermaölő, nem pusztítja el a hímivarsejteket. És hiába mondják, hogy az üdítő titkos receptje halálos, a mozgékony hímivarsejtek valószínűleg kikerülik a hüvelyzuhanyt és felúsznak a méhnyakba. Emellett a Coca-cola károsítja a hüvelyfal legfelső rétegét, így a nő védtelenebb lesz a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben.

Továbbá amellett, hogy hatástalan a hímivarsejtekre, az üdítők elpusztítják a normál baktériumflórát, teret engedve így a gombás és bakteriális fertőzéseknek.

A hüvelyöblítés más formáival végzett kísérletekből kiderült, megnő a kismedencei gyulladás és a méhen kívüli terhesség kockázata, utóbbi azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem a petevezetőben ágyazódik be. Végül, mondja Anderson, egyszerűen tény, hogy széles körben elérhetők a fogamzásgátlás más, sokkal hatékonyabb és könnyebben használható módjai.

Anderson szerint a cikk azért került nyomtatásba, mivel kutatócsoportjának egy régi tanulmánya, amely a Coca-cola emberi hímivarsejtekre gyakorolt hatásaival foglalkozik, IgNobel-díjat nyert, amellyel a nem-hagyományos tudományokat jutalmazzák. Anderson attól tartott, a díj körüli felhajtás újra divatba hozza a városi legendát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.