Rendszeresség= kevesebb nem kívánt gyerek

Ingyenes hormonális fogamzásgátlással felére csökkent az abortuszok száma

3500, 20 és 24 év közötti norvég nő számára ingyenes hormonális fogamzásgátlót ajánlottak egy éven át, ennek eredményeképpen felére csökkent körükben az abortuszok száma.

2010.03.23 08:49medipress.hu

A projekt 2009 decemberében fejeződött be, hatására a két érintett városban, Tromsőben és Hamarban megfeleződött az abortuszok száma. Emellett a résztvevők nagyon elégedettek voltak, hogy egy évig ingyenesen jutottak hozzá a fogamzásgátló szerekhez.

2002-ben a 16-19 éves norvég lányok ingyen kaphattak fogamzásgátlót, ennek hatására drámaian csökkent az abortuszok száma, a minimumot 2005-ben sikerült elérni. 2006-ban a hatóságok megváltoztatták a szabályozást és részben térítéskötelessé tették a tablettát, ennek hatására ebben a korcsoportban újból emelkedni kezdett az abortuszok száma és ez az emelkedés még ma is tart.

A legtöbb abortuszt a 20-24 éves korosztályban végzik. Az eredmények azt mutatják, hogy a norvég nők hatékonyan használják a hormonális fogamzásgátlást, élete során 93 százalékuk használta már legalább egyszer. A vizsgálatban résztvevő nők elmondása szerint a folyamatos tablettaszedésben fontos szerepet játszott az, hogy ingyen jutottak hozzá, míg az anyagi gondok sokszor azt jelentik, hogy a nők abbahagyják a fogamzásgátló szedését.

„Az ingyenes fogamzásgátló nem feltétlenül jelenti azt, hogy többen fogják szedni, azt viszont igen, hogy rendszeresebben” – mondta el Anita Ören kutatásvezető. „Az ingyenes fogamzásgátló eszközök hatékonyan csökkentik az abortuszok számát.”

A hosszútávú módszerek, így a hormonspirálok használata is duplájára nőtt. A vizsgálatban résztvevők a következő lehetőségek közül választhattak: kombinált fogamzásgátló tabletták, csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták, injekciók, tapaszok, hüvelygyűrű és különböző spirálok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.