1958. június 16.

Nagy Imre kivégzéséről és újratemetéséről emlékeznek meg ma

Több rendezvénnyel emlékeznek meg ma Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai kivégzéséről, illetve újratemetéséről; Orbán Viktor miniszterelnök reggel háromnegyed 8-kor beszédet tart a Szabadságharcosokért Közalapítvány megemlékezésén Budapesten, a Kozma utcai Kisfogház Emlékhelyen.

2010.06.16 07:50MTI

A rendezvény résztvevőit Boross Péter volt miniszterelnök, a közalapítvány elnöke köszönti. Az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak újratemetése emléknapja alkalmából ma 9 órakor Nagy Imre szobránál a fővárosban a Vértanúk terén koszorúzási ünnepség lesz.

Az emlékműnél Sólyom László köztársasági elnök, Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes helyez el közös koszorút. Megemlékezést és koszorúzásokat rendez Debrecen önkormányzata és a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar megyei szervezete is. Koszorúzásokat tartanak a Kossuth utcában 16 órakor Nagy Imre emléktáblájánál és fél ötkor Szilágyi József 1956-os mártír emléktáblájánál a Péterfia utcában. A debreceni Belvárosi Közösségi Házban Szilágyi József a bírái előtt címmel irodalmi és dokumentum-összeállítást mutatnak be. A Nagy Imre-perben elítélték és 1958. június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnökön kívül Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert. A vád egyebek mellett a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés volt. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre miniszterelnöki titkárságvezetőjét egy külön perben ítélték halálra, és 1958 áprilisában kivégezték.

A Nagy Imre-perben szintén vádlott volt Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere, aki a börtönben, miután éhségsztrájkba kezdett, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1957 decemberében. 1989. június 16-án a Nagy Imre-per áldozatait újratemették, a budapesti Hősök terén tartott megemlékezés után a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában helyezték őket örök nyugalomra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.