Kordonok és kötelek a Vértanúk terén

Képek a Nagy Imre-évfordulóról - Megemlékezések a fővárosban

Koszorúzással, gyertyagyújtással, konferenciával és koncerttel emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai újratemetésének 20. évfordulóján, Budapesten. A megemlékezések sora délelőtt a Vértanúk terén, a néhai miniszterelnök szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét.

Képek a Nagy Imre emléknapról képgaléria

2009.06.16 13:16MTI


Az egykori miniszterelnök szobránál elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját. Őket Nagy Imre családjának és barátainak képviselői, a politikusról elnevezett alapítvány és társaság, az 56-os szervezetek, majd a kormány több tagja, szocialista, továbbá szabad demokrata politikusok követték.

A megemlékezés idejére a Vértanúk terét lezárták, a helyszínre csak a meghívottakat és az előzetesen regisztrált újságírókat engedték be. A budapesti megemlékezések a Hősök terén, a Hősök Emlékköve megkoszorúzásával folytatódtak. A történelmi zászlók bevonulása után az emlékműnél elhelyezték koszorújukat a közjogi méltóságok, Nagy Imre családja és barátai, a róla elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek képviselői.

Húsz éve a Hősök terén felállított ravatalnál százezrek rótták le kegyeletüket. Most az újratemetést térinstallációval idézték fel: a gyász fekete színe helyett piros, fehér és zöld virágok borítják be az épületet, a Műcsarnok lépcsőin egykor elhelyezett hat koporsó helyére fűszőnyeg került, középen virágokkal borított dombbal, emlékeztetve a mártírokra.

Fotó: MTI


A téren szabadtéri kiállítás nyílt a húsz évvel ezelőtti fotókból. Ezeken elsősorban az újratemetés képei jelennek meg, de felelevenítik a magyar-osztrák határnyitás pillanatait és a harmadik Magyar Köztársaság ünnepélyes, Kossuth téri kikiáltását is. A nap folyamán egészen éjfélig várják az érdeklődőket az emlékhelynél, ahogyan a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a műegyetemi emlékműnél és a Nagy Imre Emlékháznál is gyertyagyújtásra várják az emlékezőket.

A Magyar Televízió az 1989-es közvetítések ismétlésével és ritkán látható dokumentumfilmekkel emlékezik Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére, a Magyar Távirati Iroda pedig sajtótörténeti kuriózummal szolgál, mivel a nemzeti hírügynökség első alkalommal tárja a széles nyilvánosság elé a rendszerváltást szimbolizáló nap eseményeiről az akkori előfizetők számára készített teljes hírfolyamát. http://1989.mti.hu Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre.

A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Az 1989. június 16-i újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett. Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, egykori 56-os államminisztert, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet, Nagy Imre egykori titkárságvezetőjét 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.