Nyugodtabb kormányzás és adócsökkentés következhet

Gyurcsány: sokan, akik hittek bennük, elfordultak a szocialistáktól

Gyurcsány Ferenc szerint nyugodtabb kormányzás, nyugodtabb élet következhet. A miniszterelnök országértékelő beszédében kijelentette: már nem készülnek további olyan nehéz, húsbavágó átalakító döntésekre, mint az elmúlt másfél évben.

2008.02.18 14:13MTI

A munka, a tudás és a tulajdon a polgárosodás feltétele

A hétköznapok biztonsága stabil háttérből származik, amelyhez legalább három feltétel szükséges: a munka, a tudás és a tulajdon - mondta hétfői, parlamenti országértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint vissza kell térni a polgárosodás programjához.

"Térjünk vissza a polgárosodás történelmi, társadalmi programjához, máskülönben Magyarország történelmében sokadszor utat téveszt, és zsákutcába jut" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az új magyar polgárosodásnak az a célja, hogy milliókat segítsen hozzá az életrevaló tudáshoz, a biztos és jó munkához, a stabilitást adó családi tulajdonhoz. Gyurcsány Ferenc szerint az egyéni boldogulást és a társadalmi szolidaritást a polgárosodás programja foglalja egységbe és kötheti össze a politikai értelemben kettészakadt Magyarországot.

Kiemelte: a kormány nem akarja egyedül meghozni az ezzel összefüggő döntéseket, hanem ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg, és azokat megvitatja a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal, a civilekkel, az egyházakkal és a pártokkal. Mint mondta, jó lenne, ha már idén tavasszal meghozhatnák a szükséges jogszabályokat.

A részletekről szólva hangsúlyozta: az új magyar polgárosodás első feltétele a biztonságot adó, jó minőségű és megfizetett munka. Mint mondta, céljuk a munkahelyteremtő tehercsökkentés, amelyhez csökkenteni kell a munkabérre rakódó járulék- és adóterheket, valamint korrigálni kell a segélyezési rendszert annak érdekében, hogy ne tartsa távol a munkától időnként azokat is, akik tudnának legálisan dolgozni. 

Véleménye szerint jövőre mintegy 200 milliárd forinttal biztosan csökkenthető az adóterhelés. Ha kiderül - mint ezt néhány szakértő állítja - hogy ennél nagyobb mozgásterünk van, akkor a rendelkezésre álló további forrásokat is elsősorban tehercsökkentésre kívánjuk fordítani - közölte a kormányfő.

A miniszterelnök a tudással kapcsolatos intézkedésekről azt mondta: az oktatási kerekasztallal közösen kidolgozott javaslatok - amelyekre jövőre az ideinél 50 milliárd forinttal többet költenének - felölelik a korai gyermekkori neveléshez nyújtandó támogatást, a bölcsődei-óvodai fejlesztéseket, az informatika, az idegen nyelv, a természettudományok oktatásának és tanulásának kiemelt támogatását.
 
Példaként említette, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tanárok többletteljesítményükért havi 30-50 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnának, és ajánlás készült a tanulók és a tanárok hordozható számítógéppel történő ellátására is.  Gyurcsány Ferenc közölte: az új magyar polgárosodás harmadik feltétele a tulajdon, amely nélkül szerinte nincs szabad polgárság, szabad polgárság nélkül pedig nincs polgári demokrácia.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozáskor Magyarország lakosságának nagy része nem rendelkezett érdemleges tulajdonnal, és ez a helyzet azóta sem változott meg érdemben. Ez alól egyetlen kivételként azt az állami programot említette, amelyben több mint félmillió bérlakást megvehettek a benne lakók. Felidézte: az azóta eltelt több, mint egy évtizedben az állam első lépését nem követte újabb, ezért az egyéni, családi polgárosodás közvetlen állami ösztönzése megtorpant.

A kormányfő bejelentette: azt javasolják, hogy a kormány új tulajdonosi programjának keretében állami cégekből vásárolhassanak tulajdont az állampolgárok. Az állampolgárok párezer forint induló befizetéssel vásárolhatnak az állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont - közölte a kormányfő, hozzátéve: a következő hetekben nyílt vitában határozzák meg azoknak az állami vállalatoknak a körét, amelyek jelentős tulajdonhányadát felajánlják a magyar, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgároknak.

Gyurcsány Ferenc a tulajdont szerzőknek részletfizetési, adókedvezményt, illetve árfolyamkedvezményt ígért, és garanciákat arra, hogy ne kevesek kezébe kerüljön a tulajdon.

"Az új tulajdonosi program egy új Magyarországról szól. Olyanról, amely nem csak a mának él, amelyben érték a teljesítmény, a siker, a kockázatvállalás, az előrelátás, amely nemcsak beszél szolidaritásról, hanem eszerint él és cselekszik is" - mondta.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. Új tulajdonosi program indul
  3. A munka, a tudás és a tulajdon a polgárosodás feltétele

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.