Nyugodtabb kormányzás és adócsökkentés következhet

Gyurcsány: sokan, akik hittek bennük, elfordultak a szocialistáktól

Gyurcsány Ferenc szerint nyugodtabb kormányzás, nyugodtabb élet következhet. A miniszterelnök országértékelő beszédében kijelentette: már nem készülnek további olyan nehéz, húsbavágó átalakító döntésekre, mint az elmúlt másfél évben.

2008.02.18 14:13MTI

Új tulajdonosi program indul

Az állami cégekből vásárolhatnak tulajdont az állampolgárok a kormány új tulajdonosi programjának keretében - jelentette be Gyurcsány Ferenc országértékelő beszédében hétfőn a parlamentben.  A miniszterelnök erről az új magyar polgárosodással összegfüggésben beszélt, amelynek, mint mondta, az a célja, hogy milliókat segítsen hozzá az életrevaló tudáshoz, a biztos és jó munkához, a stabilitást adó családi tulajdonhoz.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozáskor Magyarország lakosságának nagy része nem rendelkezett érdemleges tulajdonnal, és ez a helyzet lényegében azóta sem változott. Ez alól egyetlen kivételként azt az állami programot említette, amelyben több mint félmillió bérlakást megvehettek a lakók. Felidézte: az azóta eltelt több, mint egy évtizedben az állam első lépését nem követte újabb, és sok százezer családnak azóta sincs más tulajdona, csak a lakás, amelyben él.

A kormányfő bejelentette: azt javasolják, hogy a kormány új tulajdonosi programjának keretében állami cégekből vásárolhassanak tulajdont a magyar állampolgárok, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgárok. Az állampolgárok pár ezer forint induló befizetéssel vásárolhatnának az állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont - közölte, hozzátéve: a következő hetekben nyílt vitában határozzák meg azon állami vállalatok körét, amelyek "jelentős tulajdonhányadát" felajánlják e célra.

Gyurcsány Ferenc szerint azt is meg kell vitatni, hogy a tulajdont szerzőknek részletfizetési, adókedvezményt, illetve árfolyamkedvezményt adjanak. Leszögezte: az egész folyamatnak az első pillanattól az utolsóig ellenőrizhetőnek, átláthatónak kell lennie. Garantálni kell azt is, hogy ne kevesek kezébe kerüljön ez a tulajdon, illetve azt, hogy a kedvezményekből mindenki egyformán részesülhessen - jelentette ki, hozzátéve: arra akarják ösztönözni az embereket, hogy tartósan legyenek tulajdonosok.

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a programban szóba jöhető vállalatok, különösen a stratégiailag fontos vállalatok tulajdoni többségét továbbra is érdemes megtartania az államnak. Gyurcsány Ferenc felidézte: akik a '90-es évek elején az egyik magyar bankban tulajdont vásároltak, azoknak az akkori tízezer forintjuk mára közel egy milliót is érhet. Természetesen garanciát erre senki nem adhat, de lehetőséget teremteni egy másik egy biztonságosabb, egy stabilabb hátterű életre, ez történelmi kötelességünk is - hangoztatta a miniszterelnök.

prev[2/3]next
  1. 1. oldal
  2. Új tulajdonosi program indul
  3. A munka, a tudás és a tulajdon a polgárosodás feltétele

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.