Gyurcsány Orbánnak üzent

Gyurcsány szerint, történelmi tévedés a polgári politika elárulása

A jobboldal nagyobbik része elárulta a polgári politikát, és ez történelmi tévedés. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán írt internetes naplójában.

2008.02.13 16:43MTI

A jobboldal egy része azért árulta el a polgári politikát, "mert megijedt azoktól a nehézségektől, amelyek egy ilyen tartalmú modernizációs politikával szemben álltak" - olvasható a blogbejegyzésben, amelyet a kormányfő Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének délutáni évértékelő beszéde elé szánt. Gyurcsány Ferenc szerint a polgári politika cserbenhagyása és elárulása történelmi tévedés.

"A magyar politika önmagába fordulása, egyre mélyebb belső hasítékainak keletkezése nem kis részben ebből a folyamatból származik" - fogalmazott a szocialista politikus. Felszámolódott az a közös alap - folytatta -, amely a liberálisokat, a konzervatívokat és a szociáldemokratákat történelmi értelemben együtt tarthatta: egy közös, nagy nemzeti-társadalmi vízió, a polgárosodás víziója.

Gyurcsány Ferenc szerint 2000 végén történt a fordulat a Fidesz politikájában, amikor két és fél év kormányzás után ennek a politikának 17-19 százalékos támogatottsága volt. Az addig polgári politikát hirdető nagyobbik ellenzéki párt elindult egy nemzeti-keresztény-etatista irányba, sok tekintetben a történelmi múlt felé - vélekedett a politikus. A szocialista kormányfő szerint, miközben a Fidesz mára lényegében teljesen letért a polgári politika útjáról, addig a baloldal egyre inkább rátalál erre az útra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.