A haza sorsa nem ezen múlik

Gyurcsány: az egészségügy átalakítása nem a vizitdíjról szól

Az egészségügyi rendszer átalakítása nem a vizitdíjról szól, az csak egy "pici szelete" annak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben pénteken.

2008.02.15 14:16MTI

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését támogató népszavazási kampány indulatkeltésnek jó, ám a "haza sorsa nem ezen múlik". Gyurcsány Ferenc Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Demszky Gábor főpolgármester társaságában a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 460 új betegágyának átadásán vett részt.

A miniszterelnök párhuzamot vont a betegek gyógyítása és a reformok menete között. Úgy fogalmazott, hogy amint a betegségek kezelésében, úgy az átalakítás során sem lehet kézrátéttel javítani a helyzeten. Hozzátette: azzal, hogy hétfőn a parlament elfogadta az egészségbiztosítási törvényt, a terápiát elkezdték.

Gyurcsány Ferenc "tisztességes és fair osztozkodásnak" nevezte, hogy mindenki fizet járulékot, de aki igénybe is veszi az ellátást, annak vizitdíjat és kórházi napidíjat kell fizetnie. "Az egészségügyben minden egyes elköltött forint a magyar adófizetőktől származik" - szögezte le. A vita azon van - folytatta -, hogy a gyógyítás költségeinek egy-két százalékához járuljon-e hozzá a közvetlen igénybevevő, vagy fizessen mindent az, aki adót fizet. Az ingyenesség látszata a miniszterelnök szerint a politika szirénhangja: elhitet valamit, ami illúzió, abból pedig soha nem épült időt álló rendszer.

A vizitdíjról, a kórházi napidíjról szóló népszavazásról Gyurcsány Ferenc azt mondta, el lehet ezeket törölni, de akkor a kórházak nem tudnak majd fejleszteni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: a vizitdíjra és kórházi napidíjra szükség van, ezek az ágazat reformjának szimbólumává váltak. A díjakról szóló népszavazás arról szól, hogy ezen bevételeket elvegyék-e a háziorvosoktól és a kórházaktól - tette hozzá.

Mint mondta, egy betegekről szóló ellátórendszerben fontos, hogy az ellátás alatt a páciens komfortosabban érezze magát, és rendezve legyen az étkeztetés, a biztonság. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere arról szólt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház átalakításához a főváros ötmilliárd forinttal járult hozzá. Hozzátette: a főváros idén hét projektet fog megvalósítani több egészségügyi intézménynél.

Papp László, az intézmény főigazgatója beszámolt arról, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj bevételből, továbbá az Egészségbiztosítási Alap megtakarításából a kórházra jutó összegből 460 új, korszerű, a betegellátást nagyban segítő ágyat vásárolt az intézmény, összesen 250 millió forint értékben.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház súlyponti intézményként a X. és XVII. kerületnek járó- és fekvőbeteg-szakellátást, valamint a kelet-budapesti régió és agglomerációjának ellátását biztosítja, emellett működteti a kerületek gondozóhálózatát. A két kerületben jelenleg mintegy 200 ezer lakost lát el az intézmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.