A díjfizetéssel a MOK továbbra sem ért egyet

A vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt

A Magyar Orvosi Kamara szerint a vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt sem az alapellátásban, sem a kórházaknál és érdemben nem volt hatással a hálapénzre sem - mondta Éger István elnöke. Az egészségügyi tárca szerint a MOK elnöke ismét a politikai elkötelezettség alapján és nem az orvosok érdekeinek megfelelően beszélt.

2008.01.31 07:15MTI

Visszautasítják azokat a kormányzati kijelentéseket, miszerint a költségvetésből nem tudják majd pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevételeit, amennyiben a népszavazáson a többség ezen díjak eltörlésére szavaz. Mint mondta, a kormánynak az a feladata, hogy biztosítsa a praxisok biztonságos működését és megfelelő finanszírozását - mondta Éger István.

"Amennyiben a vizitdíj intézménye megszűnne, a Magyar orvosi Kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésébe megjelenítsék a döntéshozók, tehát az alapellátás működőképes maradjon" - fogalmazott a köztestület elnöke. Megjegyezte: "informálódásai" szerint, ha a népszavazás a díjak eltörlését hozza, legkorábban 2009-től nem kell majd fizetni.

Az elnök szerint ahhoz hogy a háziorvosi praxisok megfelelően tudjon működni, a jelenlegi finanszírozás kétszeresére lenne szükség. A díjfizetéssel a MOK továbbra sem ért egyet, továbbá praxisonként a vizitdíj-bevétel - betegszámtól függően - nagyon eltérő bevételt jelent az orvosoknak. Van ahol a bevétel 80-90 ezer, de van olyan praxis is, ahol ez az összeg eléri a 400 ezer forintot havonta, ugyanakkor egy rendelő fenntartási, működtetési költségei nagyjából megegyeznek - mondta Éger István.

Az egészségügyi tárca az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, hogy miközben egy évvel a vizitdíj bevezetése után egyértelmű tény, hogy ez a beteg számára szimbolikus díj lényegesen javította a háziorvosi rendelők anyagi biztonságát, a kamara elnöke rendületlenül folytatja küzdelmét egy olyan eszköz ellen, amit Európa kétharmadában alkalmaznak. A tárca utal arra, hogy miközben Éger István arról beszél, hogy változatlanul nem támogatja a vizitdíjat, Kertai Aurél, a Kamara háziorvosi szekciójának volt elnöke nyilvánosan kijelentette: "A vizitdíj durván a rendelők bevételének negyedét adja, s lehetőséget teremt különböző eszközök vásárlása mellett a bérek emelésére is."

A minisztérium közleménye szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj olyan bevétel, amit nem a kormánytól kapnak az orvosok, az Alkotmánybíróság szerint ezért tartható róla népszavazás. Ezek a 300 forintok jelentik a háziorvosi rendelők függetlenségének, működőképességének biztosítékát. Ha nem lesz vizitdíj és napidíj, akkor a háziorvosok elvesztik a havi bevételük negyedét, ahogy a szakrendelők és a kórházak is elvesztenek havi több millió forintot. A kieső bevételt a kormány már csak azért sem tudja pótolni, mert a befizetett járulékok ezt az összeget nem fedezik. Az egészségügyi tárca megdöbbentőnek nevezte, hogy amikor egyre több háziorvos érvel a vizitdíj megmaradása érdekében, függetlenül attól, hogy egyébként szimpatizál-e a kormánnyal vagy nem, a kamara elnöke nyilatkozataival sok száz háziorvosi rendelő biztonságos működését kockáztatja.

A tárca szerint a kamara elnöke a szokásos javaslatát fogalmazta meg arra az esetre, ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat: azaz adjon az állam több pénzt, arra azonban, hogy ezt miből tegye, nem tért ki. "Nem mondta meg, hogy a több tízmilliárd forintot a kórházaktól kell-e elvenni, a mentőktől, a szakrendelőktől, vagy a járulékok szintjét kell-e emelni" - írta a minisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.