Közéleti beszédíró mesterkurzus

Kik írják Gyurcsány és Orbán beszédeit?

Hogyan születnek a politikai üzenetek a "három gyerek, három szoba négy kerék"-től az öszödi beszédig? Politikusok és polgármesterek beszédírói, nyelvészek, a jelenlegi kormányszóvivő és a korábbi kulturális miniszter is katedrára állnak, hogy a közéleti beszédírás mesterségét oktassák a Magyar Író Akadémián.

2008.02.14 10:30ma.hu

Talán nem is sejtjük, milyen tudatos, jól felépítetett csapatmunka eredménye egy-egy elhíresült politikai beszéd vagy szlogen megszületése. A köztudatban sem az él, hogy a beszédírás egy létező szakma lenne, annak ellenére, hogy élete során mindenkinek kell nagyobb közösség előtt beszédet mondania. Amerikai szakemberek felmérései bebizonyították, hogy a vezetői munka 65-70 százalékban kommunikáció.

Nincs ez másképpen a hétköznapokban sem, hiszen legtöbb ember nem is ritkán kerül olyan szituációkba, amikor nagyobb közösség előtt kell beszélnie. Míg nagyobb cégek esetében a kommunikációs osztály munkatársai készítik elő a beszédeket a cégvezetők számára, addig a kisebb vállalkozások esetében ez a feladat a vezetőre hárul. A felsőoktatás kommunikációs képzéseiből azonban mind a mai napig hiányzik a beszédírás oktatása, így a kommunikációs szakemberek többnyire saját tapasztalataik, illetve minták alapján sajátítják el ezt a mesterséget. A szépíró mesterkurzusairól ismertté vált Magyar Író Akadémia olyan államilag elismert felnőttképzést indít márciustól, amely célul tűzte ki, hogy hallgatóit professzionális beszédírókká képezi.

A kommunikációs terület iránt érdeklődők azonban számos más induló kurzust is találhatnak a www.iroakademia.hu oldalán, melyek közül legizgalmasabbnak tűnnek a minőségi bulvár-, a dalszövegíró- és a bestselleríró mesterkurzusok.

A Közéleti beszédíró mesterkurzus oktatói:

Aczél Petra - kommunikációs szakértő
Balázs Géza – nyelvész
Bencze Lóránt – nyelvész
Bozóki András - kulturális miniszter 2005-2006
Daróczi Dávid – kormányszóvivő
Gyurkovics Tamás - Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs igazgatója Molnár-Bánffy Kata - a Szónoklatok nagykönyve-sorozat egyik szerzője Novák Tamás - a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa 2001-2002-ben
Síklaki István – szociálpszichológus
Szentpály-Juhász Miklós - Szónoklatok nagykönyve polgármestereknek c. könyv egyik szerzője

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.